Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας έδωσε την αρχική έγκρισή του για την αγορά 26 μαχητικών Rafale και τριών υποβρυχίων Scorpene από τη Γαλλία, ανήμερα της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο Παρίσι.
Ο Μόντι είναι επίτιμος προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Βαστίλης. Η διήμερη επίσκεψή του θεωρείται μια ευκαιρία για το Παρίσι ώστε να εδραιώσει τη στρατηγική σχέση του με την ασιατική χώρα.
Στο αεροδρόμιο υποδέχτηκε τον Μόντι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν. Ο Ινδός πρωθυπουργός εκφώνησε ομιλία στην ινδική κοινότητα της Γαλλίας απόψε το βράδυ και αύριο το πρωί θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση στην οποία θα συμμετάσχει και μια ομάδα Ινδών στρατιωτών, με τρία Rafale.
Η Ινδία, που έχει ήδη παραγγείλει 36 τέτοια μαχητικά για την Πολεμική Αεροπορία της, θέλει να αποκτήσει άλλα 26 (εκ των οποίων τα τέσσερα εκπαιδευτικά) για να εξοπλίσει το πρώτο αεροπλανοφόρο της. Τα τρία υποβρύχια θα ναυπηγηθούν από την ινδική Mazagon Dock Shipbuilders σε συνεργασία με τη γαλλική Naval Group, όπως ανέφεραν δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Η συνολική αξία της σύμβασης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 800 δισ. ρουπίες ή περίπου 10 δισ. ευρώ. Η ινδική κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε το τελικό κόστος, λέγοντας ότι είναι ένα σκέλος της συμφωνίας που υπόκειται ακόμη σε διαπραγμάτευση.
Η Ινδία βασίζεται στα γαλλικά μαχητικά εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Πριν αγοράσει τα Rafale, το 2015, είχε αποκτήσει γαλλικά Mirage, τη δεκαετία του 1980, τα οποία συγκροτούν σήμερα δύο μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας της. Το 2005 αγόρασε έξι ντιζελοκίνητα υποβρύχια Scorpene έναντι 188 δισ. ρουπιών (περίπου 2,3 δισ. ευρώ), το τελευταίο εκ των οποίων θα παραδοθεί το 2024.
Μετά την ομιλία του στην ινδική διασπορά ο Μόντι δείπνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο. Αύριο θα δοθεί το επίσημο δείπνο στο Μουσείο του Λούβρου, παρουσία 200 προσκεκλημένων. Αναμένεται επίσης να δοθεί στη δημοσιότητα μια κοινή ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Βινάι Κουάρτα, στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν η συνεργασία στον διαστημικό τομέα, την πυρηνική ενέργεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την κυβερνοασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ