Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα F-16 κατά της Ελλάδας

«Πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την απόκτηση του μαχητικών αεροσκαφών από ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος. «Μόλις μου το ζητήσουν, θα λάβω πρωτοβουλία για να τελειώσει ο πόλεμος στη Ουκρανία».

Ερντογάν: Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα F-16 κατά της Ελλάδας

«Ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Aanadolu.

Παράλληλα, δήλωσε «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την αγορά των μαχητικών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταδίδει το Reuters. «Sτόχος είναι να κερδίσουμε περισσότερους φίλους, όχι να κάνουμε εχθρούς», είπε.

 Στις χθεσινές συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη μεταφορά των αεροσκαφών στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, σύμφωνα και με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, μια μέρα αφότου η Άγκυρα έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όταν ανοίξει ξανά το κοινοβούλιο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Επισήμανε ωστόσο ότι, πριν από την επικύρωση αναμένει από τη Στοκχόλμη ως αντάλλαγμα έναν οδικό χάρτη με τα συγκεκριμένα βήματα και μέτρα που θα λάβει κατά της τρομοκρατίας.

Η Σουηδία, πρόσθεσε θα υποστηρίξει την επικαιροποίηση της τελωνειακής συμφωνίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τα ταξίδια χωρίς βίζα.

Όσον αφορά το Ουκρανικό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου, εάν τα δύο μέρη κάνουν μια τέτοια πρόταση.

Όπως μετέδωσε ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο Tass, ο πρόεδρος Πούτιν δεν σκοπεύει προς το παρόν να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του.

Τέλος, σχετικά με την πρόσφατη απελευθέρωση των διοικητών του τάγματος Αζόφ από την Τουρκία παρά τη συμφωνία των δύο πλευρών, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία άλλαξε τη στάση της μετά από μια πρώτη αρνητική δήλωση που έκανε για το θέμα.

Βεβαιότητα Μπάιντεν: Θα πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να πουλήσουν αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, μεταδίδει το Reuters.

Ο Μπάιντεν έκανε το παραπάνω σχόλιο στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Η Τουρκία, η οποία ήταν το κύριο εμπόδιο στην πορεία της Σουηδίας προς τη Συμμαχία, επιδιώκει να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v