Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζελένσκι κατά ΝΑΤΟ για την ένταξη Ουκρανίας

Προσχέδιο ανακοινωθέντος δεσμεύεται να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη, όταν συμφωνούν οι σύμμαχοι και πληρούνται οι προϋποθέσεις. Καταδικάζει το Κίεβο, δεν βλέπει χρονοδιάγραμμα.

Ζελένσκι κατά ΝΑΤΟ για την ένταξη Ουκρανίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι να ενταχθεί τελικά η Ουκρανία στη στρατιωτική συμμαχία, σε μια προσεκτικά σταθμισμένη δήλωση που προκάλεσε άμεση καταδίκη από το Κίεβο για την έλλειψη συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που συζητήθηκε την Τρίτη δεσμεύεται να «απευθύνει πρόσκληση» στην Ουκρανία για ένταξη στη συμμαχία, όταν «συμφωνούν οι σύμμαχοι και πληρούνται οι προϋποθέσεις», δήλωσαν στους FT άτομα που γνωρίζουν το κείμενο.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιτέθηκε αμέσως στη συμμαχία των 31 μελών για τη διαπραγμάτευση του κειμένου χωρίς την Ουκρανία στο τραπέζι.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της συμμαχίας... Για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει κίνητρο για να συνεχίσει τον τρόμο της», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε σήμα για υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο συμβιβαστικό κείμενο, μιλώντας στο πλευρό του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συμφωνούμε για τη γλώσσα που προτείναμε και προτείνατε σε σχέση με το μέλλον της Ουκρανίας και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν.

Όμως, σε γραπτή δήλωση, ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν «πρωτοφανές και παράλογο, καθώς δεν τίθεται [ένα] χρονοδιάγραμμα, ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας», και επιτέθηκε επίσης στους «ασαφείς όρους» του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση του Κιέβου. 

Εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία θα δώσει η G7

Μια ομάδα βασικών συμμάχων της Ουκρανίας πλησιάζει σε μια συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο για διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να αμύνεται και να αποτρέψει μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ανακοίνωση αναμένεται να είναι μέρος μιας δήλωσης των περισσότερων ηγετών της Ομάδας των Επτά στο περιθώριο της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια.

Η δήλωση, η οποία στοχεύει να παράσχει στην Ουκρανία μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας, είναι ακόμη υπό συζήτηση και το περιεχόμενο και οι υπογράφοντες ενδέχεται να αλλάξουν πριν ανακοινωθεί.

Οι ΗΠΑ και άλλα συμμετέχοντα κράτη θα συνεργαστούν με την Ουκρανία για συγκεκριμένες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ασφάλειας μέσω της παροχής σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού σε αέρα, ξηρά και θάλασσα, δίνοντας προτεραιότητα σε συστήματα αεράμυνας, πυροβολικό, δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας και τεθωρακισμένα οχήματα, είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v