Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες αλλά δεν πιάνει τον στόχο του ΝΑΤΟ

Έλλειμμα 25 δισ. ευρώ ετησίως δεν επιτρέπει στο Βερολίνο να τηρήσει τη δέσμευσή του για στρατιωτικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ, εκτιμά το Ινστιτούτο Ifo, παρά την εκτόξευση του αμυντικού προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια.

Γερμανία: Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες αλλά δεν πιάνει τον στόχο του ΝΑΤΟ

Η Γερμανία δεν μπορεί να εκπληρώσει μακροπρόθεσμα τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους τουλάχιστον 2% της οικονομικής παραγωγής της, εκτός και αν αυξήσει σημαντικά τον βασικό αμυντικό προϋπολογισμό της, σύμφωνα με το Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Ifo.

H χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει περίπου το ένα τρίτο του ειδικού ταμείου για τις ένοπλες δυνάμεις, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για αμοιβές και αποζημιώσεις, ανέφερε το Ifo. Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και τις πληρωμές τόκων, μένουν μόνο 50 δισ. ευρώ στο ταμείο για νέο στρατιωτικό εξοπλισμό, είπε.

«Για να διατηρηθούν οι δαπάνες στο 2% της οικονομικής παραγωγής μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση στον βασικό αμυντικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο ερευνητής Florian Dorn. Αλλά συμβαίνει το αντίθετο, συνεχίζει το Ifo. Το 2022, ο αμυντικός προϋπολογισμός προόριζε 10 δισ. ευρώ για νέο εξοπλισμό. Για το 2024 το ποσό αυτό έχει πέσει κάτω από 3 δισ. ευρώ, ανέφερε.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε το ειδικό ταμείο λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, σηματοδοτώντας μια καμπή στη στρατιωτική στάση της Γερμανίας, ύστερα από χρόνια παραμέλησης των ένοπλων δυνάμεων.

Ο τακτικός αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας αναμένεται να ανέλθει στο 1,57% της οικονομικής παραγωγής της το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ. Για να αναστρέψει την τάση, ο κυβερνών συνασπισμός του Σολτς δίνει προτεραιότητα στις αμυντικές δαπάνες στο σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους, διαθέτοντας 71 δισ. ευρώ για την άμυνα. Αυτό περιλαμβάνει κάτι λιγότερο από 52 δισ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και σχεδόν 20 δισ. ευρώ από το ειδικό ταμείο, επιτρέποντάς του να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Υποθέτοντας ότι το ειδικό ταμείο θα έχει εξαντληθεί έως το 2026, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ετήσιο έλλειμμα 25 δισ. ευρώ για να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ, είπε ο Ifo.

«Τα τρέχοντα δημοσιονομικά σχέδια θέτουν αμφιβολίες για το εάν η Γερμανία σκοπεύει πραγματικά να εκπληρώσει τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Marcel Schlepper.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v