Ενατο μήνα βυθίζεται ο πληθωρισμός χονδρικής στην Κίνα

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός τον Ιούνιο - οδηγούμενος από την πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος κατά 7,2% - έναντι προσδοκίας για άνοδο 0,2%.

Ενατο μήνα βυθίζεται ο πληθωρισμός χονδρικής στην Κίνα

Οι ετήσιες τιμές παραγωγού της Κίνας βυθίστηκαν για ένατο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές καταναλωτή παραμένουν αμετάβλητες, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, υπογραμμίζοντας το βάθος των προκλήσεων που πλήττουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο όσον αφορά την αναζωογόνηση της ζήτησης και της ανάπτυξης.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δίνουν νέες ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία της Κίνας μπορεί να χρειαστεί περισσότερη υποστήριξη πολιτικής για να διατηρήσει την ανάκαμψη της χώρας από τους αυστηρούς περιορισμούς «μηδενικής Covid» στα τέλη του περασμένου έτους.

Οπως σημειώνει το CNBC, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν 5,4% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και 0,8% σε σχέση με έναν μήνα πριν. Η ετήσια πτώση του Ιουνίου ήταν η ένατη συνεχόμενη πτώση για την Κίνα και η πιο μεγάλη από τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός τον Ιούνιο —οδηγούμενος από την πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος κατά 7,2%— έναντι προσδοκίας για άνοδο 0,2%.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο ήταν χαμηλότερος κατά 0,2%, έναντι πρόβλεψης αμετάβλητη μέτρηση. Η μηνιαία πτώση ήταν η πέμπτη διαδοχική της Κίνας.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν 0,4% τον Ιούνιο, από 0,6% τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v