Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γρίφοι Μπάιντεν για Ελλάδα, ΝΑΤΟ και τουρκικά F-16

«Κοινοπραξία» για την ενίσχυση τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν το κρίσιμο παζάρι για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Γρίφοι Μπάιντεν για Ελλάδα, ΝΑΤΟ και τουρκικά F-16

Αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο CNN ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενόψει της συνόδου κορυφής των κρατών μελών στο Βίλνιους την Τρίτη και την Τετάρτη, σημειώνοντας σιβυλλικά ότι η χώρα-αντιρρησίας, η Τουρκία, επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16 της, όπως και η Ελλάδα που έχει ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Σουηδίας.

«Η Τουρκία επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης  αναζητά επίσης κάποια βοήθεια στην Ελλάδα», είπε ο Μπάιντεν. «Λοιπόν, αυτό που προσπαθώ, ειλικρινά, να συνταιριάξω εδώ είναι μια μικρή κοινοπραξία, όπου ενισχύουμε το ΝΑΤΟ από άποψη στρατιωτικής ικανότητας τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και επιτρέπουμε στη Σουηδία να εισέλθει. Αλλά παίζεται αυτό. Δεν έχει γίνει».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος προτού η Συμμαχία εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης του Κιέβου στις τάξεις της.

Αν και η συζήτηση για την επικείμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι πρόωρη, τόνισε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να παρέχουν στον πρόεδρο Ζελένσκι την ασφάλεια και τα όπλα που χρειάζεται η χώρα του για να βάλει τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία για το αν θα εισέλθει ή όχι η Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου», είπε ο Μπάιντεν. «Εάν γίνει αυτό, το εννοώ, δεσμεύουμε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ. Είναι δέσμευση που όλοι έχουμε αναλάβει. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί, τότε θα είμαστε όλοι σε πόλεμο με τη Ρωσία».

«Νομίζω ότι πρέπει να χαράξουμε έναν ορθολογικό δρόμο για να μπορέσει η Ουκρανία να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει δεκτή η Ουκρανία.

Στη συνέντευξη ο Μπάιντεν μίλησε και για άλλες βασικές προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής, όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία και στρατιωτική ικανότητα στον κόσμο, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν συνεργασία με το Πεκίνο.

«Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να δημιουργήσουμε σχέση με την Κίνα που ωφελεί κι αυτούς κι εμάς», είπε ο Μπάιντεν. «Τηλεφώνησα στον Σι, αφού είχε εκείνη τη συνάντηση με τους Ρώσους για τη νέα σχέση τους, και του είπα: Δεν είναι απειλή. Αλλά από τότε που η Ρωσία μπήκε στην Ουκρανία, 600 αμερικανικές εταιρείες αποχώρησαν από τη Ρωσία. Και μου είπατε ότι η οικονομία σας εξαρτάται από επενδύσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Πρόσεχε λοιπόν».

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v