Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως η Μητέρα Εκκλησία των Ουκρανών Ορθοδόξων είναι πάντοτε στο πλευρό τους», δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Ουκρανός πρόεδρος επιστρέφει από την Τουρκία με τους υπερασπιστές του «Αζοφστάλ».

Επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε τον πρόεδρο στην αυλή του Πατριαρχείου και ακολούθως εισήλθαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία. Ακολούθησε κατ' ίδιαν συνάντησή τους στο Πατριαρχικό Γραφείο, η οποία διήρκησε πέραν της μίας ώρας.

Αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας προέβησαν σε δηλώσεις.

Ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.

«Ευχηθήκαμε να έρθει σύντομα η ειρήνη, γιατί ο πόλεμος είναι κακό πράγμα για όλους. Είπαμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως η Μητέρα Εκκλησία των Ουκρανών Ορθοδόξων είναι πάντοτε στο πλευρό τους. Χαρήκαμε γιατί και ο κ. πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία μέσω διαλόγου, αλλά και γιατί υπεσχέθη ότι θα βοηθήσει η Τουρκία με όλα τα μέσα για την ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση των πραγμάτων στην Ουκρανία, μετά το τέλος του πολέμου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη θερμή υποδοχή και για την αμείωτη στήριξή του προς τον ουκρανικό λαό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Telegram ότι επιστρέφει από την Τουρκία μαζί με τους στρατιωτικούς που υπερασπίζονταν το «Αζοφστάλ», οι οποίοι ως αιχμάλωτοι των Ρώσων, μετά την απελευθέρωση τους κατόπιν συμφωνίας θα παρέμεναν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, που είχε επιτευχθεί με τη διαμεσολάβηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέντε Ουκρανοί διοικητές θα έπρεπε να παραμείνουν στην Τουρκία έως το τέλος του πολέμου «σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας και άνετες συνθήκες διαβίωσης». Ωστόσο ο πρόεδρος Ζελένσκι έπεισε προφανώς τον Τούρκο ομόλογό του να τους αφήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v