Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βόρεια Μακεδονία: Το VMRO διακόπτει τις επαφές με την κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι

Δεν συνομιλεί για κανένα θέμα, ανακοίνωσε το δεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά μόνο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Αρνείται τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει την πόρτα της ΕΕ στα Σκοπια.

Βόρεια Μακεδονία: Το VMRO διακόπτει τις επαφές με την κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE διακόπτει όλες τις επαφές με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, όπως γνωστοποίησε ο αρχηγός του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το VMRO-DPMNE θα συνομιλήσει με την κυβέρνηση μόνο για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Το συντηρητικό κόμμα ζητά επιμόνως τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο, ενώ η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν έχουμε επικοινωνία με την κυβέρνηση, αυτή την εβδομάδα είχαμε μια συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος και πήραμε ομόφωνη απόφαση ότι ως VMRO-DPMNE διακόπτουμε κάθε επίσημη επικοινωνία σε διμερές επίπεδο με εκπροσώπους της κυβέρνησης. Υπάρχει μόνο ένα θέμα για το οποίο μπορούμε να συνομιλήσουμε, και αυτό είναι να καθίσουμε και να συμφωνήσουμε για τις εκλογές, πότε θα γίνουν οι εκλογές και πώς θα γίνουν», δήλωσε ο Μίτσκοσκι.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συγκαταθέσει στο ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος και πως για το VMRO-DPMNE το θέμα αυτό θεωρείται λήξαν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε χθες ότι σε περίπου δύο εβδομάδες η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή την πρότασή της για τις συνταγματικές τροποποιήσεις και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος, στη βάση συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία προκειμένου να συμπεριληφθεί στο κείμενο η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, είναι θέμα που προκαλεί τριγμούς στα Σκόπια εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, στη βάση πρότασης της ΕΕ, η τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τα Σκόπια ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία.

Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE ισχυρίζεται ότι η συμφωνία με τη Βουλγαρία «υπαγορεύτηκε» από τη Σόφια και τη θεωρεί επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v