Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρωσία χάνει το πλεονέκτημα των βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του Κιέβου έχουν παραδώσει 471 νέα τανκς από την αρχή του πολέμου, ενώ άλλα 286 δεν έχουν φτάσει ακόμη.

Η Ρωσία χάνει το πλεονέκτημα των βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Νέα στοιχεία για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία υπογραμμίζουν μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία των βαρέων όπλων στα πεδία των μαχών της χώρας, μετά από περισσότερους από 16 μήνες πολέμου.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, ένα update της βάσης δεδομένων Ukraine Support Tracker, που διατηρεί το γερμανικό Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία, ανέφερε ότι οι υποστηρικτές του Κιέβου έχουν παραδώσει 471 νέα τανκς από την αρχή του πολέμου, ενώ άλλα 286 δεν έχουν φτάσει ακόμη, παρόλο που ο ρυθμός των νέων υποσχέσεων επιβραδύνθηκε.

Σε συνδυασμό με έναν απολογισμό εξοπλισμού που χάθηκε ή καταλήφθηκε από την ομάδα πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx, που θεωρείται ευρέως συντηρητικός, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόλος των τανκς της Ουκρανίας έχει αυξηθεί από την έναρξη της εισβολής πέρυσι, την ώρα που ο ρωσικός έχει μειωθεί στο μισό.

Η διαφορά μειώθηκε επίσης ως προς το πυροβολικό και τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, αν και σε πολύ μικρότερα περιθώρια.

«Η Ρωσία έχει χάσει σχεδόν τη μισή μαχητική αποτελεσματικότητα του στρατού της», είπε ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Ραντάκιν, στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής. «Πέρυσι έριξε 10 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 1 εκατομμύριο βλήματα ετησίως. Έχει χάσει 2.500 τανκς και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 200 τον χρόνο».

Σύμφωνα με την Oryx, η οποία καταγράφει μόνο τις απώλειες που μπορεί να επιβεβαιώσει, 2.082 ρωσικά άρματα μάχης έχουν καταστραφεί, εγκαταλειφθεί ή αιχμαλωτιστεί από την έναρξη του πολέμου το 2022. Η Μόσχα ξεκίνησε με 3.417 διαθέσιμα τανκς, σύμφωνα με το Military Balance.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v