Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Βουτιά 50% στις αγοραπωλησίες εμπορικών ακινήτων

Οι αγορές εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη έχουν «σιγήσει» καθώς αγοραστές και πωλητές αγωνίζονται να συμφωνήσουν για την τιμολόγηση.

Γερμανία: Βουτιά 50% στις αγοραπωλησίες εμπορικών ακινήτων

Η αγορά εμπορικών ακινήτων της Γερμανίας βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2017, ένα τελευταίο σημάδι της αναταραχής που προκλήθηκε από την άνοδο των επιτοκίων.

Ο όγκος των συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του 2023 μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο στα 14,9 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την εταιρεία ακινήτων JLL. Ο αριθμός είναι περίπου τα δύο τρίτα κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Η εικόνα στη Γερμανία αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει το Bloomberg. Οι αγορές εμπορικών ακινήτων έχουν σιγήσει καθώς αγοραστές και πωλητές αγωνίζονται να συμφωνήσουν για την τιμολόγηση.

Η αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού, ωθώντας τους πιθανούς επενδυτές ακινήτων να ζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές προσφοράς σε μια στιγμή που οι ιδιοκτήτες αντιστέκονται στην αποδοχή απότομων εκπτώσεων στις λογιστικές αξίες μετά από μια δεκαετία κερδών.

Αν ξεκαθάριζε το τοπίο αναφορικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων η αγορά θα μπορούσε να στηριχθεί, γιατί αυτό θα διευκόλυνε τους αγοραστές και τους πωλητές να βρουν κοινό έδαφος. Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τερματίσει την ιστορική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων αργότερα φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v