Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έπεσαν ξανά κάτω από το μηδέν καθώς η παραγωγή από ηλιακά πάρκα κατακλύζει το δίκτυο νωρίς το απόγευμα της Τρίτης.
Πρόκειται για ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο, καθώς η Ευρώπη «τρέχει» την προσπάθεια να κατασκευάσει περισσότερα φθηνά ηλιακά πάρκα για να μειώσει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα. Οι ενδοημερήσιες τιμές στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έγιναν αρνητικές από τις 13:00 έως τις 15:00 την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία της Epex Spot που επικαλείται το Bloomberg.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι άκαμπτη, πόσο μάλλον με τις επιδοτήσεις που ενισχύουν την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές. Μερικές φορές μπορεί να είναι φθηνότερο για μια μονάδα να πληρώσει τους καταναλωτές ώστε να χρησιμοποιήσουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια απ' ό,τι θα ήταν αν κλείσει για μια ή δύο ώρες. Και ορισμένες ανανεώσιμες πηγές — όπως η ηλιακή ενέργεια από ταράτσες στην Ολλανδία — πληρώνονται ανεξάρτητα από την τιμή της αγοράς. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν ώστε να πέσουν οι τιμές κάτω από το μηδέν.
Η τελευταία βουτιά ακολουθεί τα χαμηλά ρεκόρ που επιτεύχθηκαν το Σαββατοκύριακο. Πράγματι, είναι πιο πιθανό τα Σάββατα και οι Κυριακές να δώσουν αρνητικές τιμές , επειδή η ζήτηση για ρεύμα είναι χαμηλότερη, ωστόσο στη μέση της εργάσιμης εβδομάδας είναι ασυνήθιστο.
Η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αναμένεται να έχουν περισσότερες αρνητικές τιμές και αύριο.
Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία αυξάνεται σταθερά
Αν δεν διαφοροποιηθούν σημαντικά τα επίπεδα της ζήτησης, οι αρνητικές τιμές θα γίνουν πιο συνηθισμένο φαινόμενο. Η Ευρώπη πρόκειται να εγκαταστήσει έως και 60 γιγαβάτ νέων πάνελ το 2023, αυξημένα κατά ένα τρίτο από το περσινό ρεκόρ, σύμφωνα με έρευνα της HSBC Holdings. Θα μπορούσε, επομένως, να δημιουργηθεί μια ευκαιρία για τους καταναλωτές ώστε να χρησιμοποιούν περισσότερο ρεύμα το μεσημέρι, φορτίζοντας αυτοκίνητα και κάνοντας άλλες δουλειές στην πιο φθηνή και πιο πράσινη στιγμή του 24ώρου.