Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kλιμακώνεται ο «πόλεμος» Κίνας-ΗΠΑ για τα τσιπ

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές γάλλιου και γερμάνιου από τις 1 Αυγούστου. Τα δύο μέταλλα είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή τσιπ.

Kλιμακώνεται ο «πόλεμος» Κίνας-ΗΠΑ για τα τσιπ

Η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές δύο μετάλλων που είναι ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων, σε μια κίνηση που κλιμαλώνει τον εμπορικό πόλεμο της χώρας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το γάλλιο και το γερμάνιο, μαζί με τις χημικές τους ενώσεις, θα υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών που αποσκοπούν στην προστασία της κινεζικής εθνικής ασφάλειας από την 1η Αυγούστου, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σε δήλωση τη Δευτέρα.

Το γάλλιο χρησιμοποιείται σε φορτιστές τηλεφώνων καθώς και σε ένα μεγάλο φάσμα εμπορικών και στρατιωτικών εφαρμογών. Το γερμάνιο βρίσκεται συχνά σε ηλιακές κυψέλες και συστήματα οπτικών ινών.

Το 94% της παραγωγής γαλλίου γίνεται στην Κίνα, σύμφωνα με το βρετανικό Κέντρο Πληροφοριών για Κρίσιμα Μεταλλεύματα.

Οι εξαγωγείς για τα δύο μέταλλα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδειες από το υπουργείο Εμπορίου εάν θέλουν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν να τα αποστέλλουν εκτός χώρας και θα πρέπει να αναφέρουν λεπτομέρειες για τους ξένους αγοραστές και τις αιτήσεις τους, ανέφερε.

Οι ΗΠΑ έχουν λάβει όλο και πιο επιθετικά μέτρα για να εμποδίσουν την Κίνα να κερδίσει το πάνω χέρι σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η παραγωγή τσιπ και κάλεσαν τους συμμάχους στην Ευρώπη και την Ασία να κάνουν το ίδιο. 

Την Παρασκευή η Ολλανδία επέβαλε νέους ελέγχους στις εξαγωγές τεχνολογίας μικροτσίπ στην Κίνα, περιορίζοντας τις πωλήσεις των προηγμένων προϊόντων της ολλανδικής ASML.

Η ολλανδική εταιρεία θα πρέπει μετά τον Σεπτέμβριο να ζητά επιπλέον άδεια για να εξάγει ορισμένες από τις πιο προηγμένες μηχανές εκτύπωσης μικροτσίπ της, σύμφωνα με νέους κανόνες που ανακοινώθηκαν σήμερα. Πρόκειται για μια από τις λίγες προμηθεύτριες προηγμένων εκτυπωτών παγκοσμίως.

Η Ολλανδία συμφώνησε τον Ιανουάριο να περιορίσει την πώληση ορισμένων εργαλείων της ASML στην Κίνα, στο πλαίσιο ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας με ΗΠΑ και Ιαπωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v