Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία ζητά το 53% των Ρώσων μετά την ανταρσία Wagner

Εντείνονται οι φόβοι για απώλειες στο πεδίο της μάχης και αυξάνεται το ποσοστό των ειρηνόφιλων. Τι δείχνει ανεξάρτητη ρωσική δημοσκόπηση, πόσο κατρακυλά το ποσοστό Πριγκόζιν στην... πρόθεση ψήφου.

Ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία ζητά το 53% των Ρώσων μετά την ανταρσία Wagner

Αυξάνεται η υποστήριξη των Ρώσων σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, μετά την αποτυχημένη ανταρσία της μιας μέρας που πραγματοποίησε το προηγούμενο Σάββατο ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενήργησε το ανεξάρτητο Levada Center.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις αυξήθηκε κατά οκτώ μονάδες σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, στο 53%. Παράλληλα, μετά την «πορεία της Wagner προς τη Μόσχα», το μερίδιο όσων υποστηρίζουν τη συνέχιση του πολέμου μειώθηκε στο 39%, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι Ρώσοι «φοβήθηκαν ότι η ανταρσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αποτυχίες στην Ουκρανία για τα ρωσικά στρατεύματα», δήλωσε ο Ντένις Βολκόφ, διευθυντής της Levada, σύμφωνα με το Bloomberg. «Και, γενικά, πολλοί θέλουν απλώς να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό».

Η έρευνα διεξήχθη από τις 22 έως τις 28 Ιουνίου σε 1.634 ερωτηθέντες σε 50 ρωσικές επαρχίες. Μετά την ανταρσία της 24ης Ιουνίου, η υποστήριξη για συνομιλίες αυξήθηκε περαιτέρω, είπε ο Levada.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί. Το Κίεβο αντιτείνει ότι δεν θα εμπλακεί σε συνομιλίες πριν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά εδάφη. Η δημόσια υποστήριξη των Ρώσων σε διπλωματική λύση στη Ρωσία είχε κορυφωθεί το φθινόπωρο μετά την εντολή Πούτιν για επιστράτευση. Τον Μάιο, η πρόοδος στη μάχη διαρκείας για το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία ενίσχυσε, αντιθέτως, τη δημόσια υποστήριξη στη στρατιωτική λύση.

Στον απόηχο της ανταρσίας, το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Πούτιν έμειναν σχεδόν αμετάβλητο, ενώ η δημοφιλία του Πριγκόζιν έπεσε, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Την παραμονή της ανταρσίας, το 19% των ερωτηθέντων δήλωνε πιθανώς πρόθυμο να τον ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του 2024. Μετά την περιπέτεια του περασμένου Σαββάτου, το σχετικό ποσοστό κατηφόρισε στο 6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v