Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντικρουόμενα μηνύματα για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλα τα κράτη μέλη με τη Γερμανία να εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα. Η ευχάριστη έκπληξη της Ισπανίας και τα θετικά στοιχεία από την Ιταλία. Κρίσιμη η αυριανή μέτρηση για τον δομικό πληθωρισμό.

Αντικρουόμενα μηνύματα για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε εκ νέου στη Γερμανία και επιβραδύνθηκε δραστικά στην Ισπανία, ένδειξη ανομοιόμορφων τάσεων στην πορεία των τιμών που βάζει δύσκολα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Στη Γερμανία ο ετήσιος πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 6,8% τον Ιούνιο, εν μέρει γιατί τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους η γερμανική κυβέρνηση είχε προσφέρει στους πολίτες εξαιρετικά φθηνά εισιτήρια για τις μεταφορές. Στην Ισπανία, εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός αποδυναμώθηκε αισθητά κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. 

Τα στοιχεία δείχνουν πώς οι τάσεις των τιμών στην ευρωζώνη των 20 εθνών συνεχίζουν να ποικίλουν σημαντικά, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την έναρξη του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί για περαιτέρω δράση, με δέσμευση για μία ακόμα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και μια αύξηση τον Σεπτέμβριο

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη μέτρηση του συνολικού πληθωρισμού της ευρωζώνης που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή, ο οποίος είναι πιθανό να δείξει αύξηση του δομικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Μια ένδειξη ότι συνεχίζεται η πίεση στον δομικό δείκτη θα ενισχύει τη θέση των «γερακιών» στο Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας που πιέζουν για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

«Οι εργαζόμενοι είναι χαμένοι μέχρι στιγμής από το σοκ του πληθωρισμού, βλέποντας μεγάλες μειώσεις των πραγματικών μισθών, το οποίο πυροδοτεί μια διαρκή διαδικασία αναπροσαρμογής των μισθών υψηλότερα», δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Είναι στη Γερμανία, την κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να επικρατήσει μια τέτοια δυναμική. Η αύξηση των τιμών τον Ιούνιο δεν οφείλεται μόνο στη μεγάλη μείωση των τιμών στις μεταφορές που επέβαλε η γερμανική κυβέρνηση αλλά τροφοδοτήθηκε και από την ανάκαμψη του κόστους των υπηρεσιών, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οποιαδήποτε επιβράδυνση από εδώ και πέρα θα είναι πολύ επαχθής. 

«Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ υψηλές προς το παρόν» προειδοποίησε η Bundesbank σε έκθεσή της τη Δευτέρα.

Αυτό συμβαδίζει με τις προβλέψεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, οι οποίες βλέπουν μια επιμονή του πληθωρισμού σε σύγκριση με την υπόλοιπη περιοχή. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2025, αλλά η πρόβλεψη της Bundesbank για τη Γερμανία είναι 2,7%.

Ενώ τα στοιχεία για τη Γερμανία έρχονται σε δραματική αντίθεση με την Ισπανία, όπου η ετήσια αύξηση των τιμών είναι τώρα 1,6%, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και αλλού. Την Τετάρτη, ο πληθωρισμός στην Ιταλία υποχώρησε στο 6,7%, ενώ στη Γαλλία προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από το 6% τον Ιούνιο. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v