Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καίγεται» πάλι η Γαλλία: Συγκρούσεις μετά τον θάνατο 17χρονου από αστυνομικό

Στους δρόμους 40.000 αστυνομικοί για να αποφευχθούν ή να κατασταλούν βίαια επεισόδια. Μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε παρισινό προάστιο.

«Καίγεται» πάλι η Γαλλία: Συγκρούσεις μετά τον θάνατο 17χρονου από αστυνομικό

Συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν στο περιθώριο πορείας που γίνεται στη μνήμη του 17χρονου ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά πριν από δύο μέρες στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των νεαρών που είχαν συγκεντρωθεί για την πορεία.

Νωρίτερα η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνολικά 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν απόψε στη Γαλλία, 5.000 από τους οποίους στο Παρίσι και τα προάστιά του, λόγω του κινδύνου να εκδηλωθούν νέες ταραχές που συνδέονται με τον θάνατο του εφήβου.

Οι δυνάμεις της τάξης θα είναι τετραπλάσιες απ' ό,τι στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, κατά την οποία οι συγκρούσεις και οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν και επεκτάθηκαν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

«Η απάντηση του κράτους πρέπει να είναι αποφασιστική, απόψε θα κινητοποιηθούν 40.000 αστυνομικοί, περιλαμβανομένων 5.000 στην περιοχή του Παρισιού, έναντι 9.000 χθες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Η δημοτική αρχή του Κλαμάρ, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα του Παρισιού, ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00 (τοπική ώρα) για τις επόμενες τέσσερις νύχτες.

Το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας θα ισχύσει από το βράδυ της Πέμπτης έως τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η Βαλερί Πεκρές, επικεφαλής της περιοχής Ιλ ντε Φρανς, ανέφερε στο Twitter ότι θα σταματήσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τραμ μετά τις 21:00 σήμερα το βράδυ στην περιοχή του Παρισιού.

Εν τω μεταξύ, κατηγορία για εκ προθέσεως ανθρωποκτονία απαγγέλθηκε στον αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε την Τρίτη τον 17χρονο έφηβο. Ο κατηγορούμενος αστυνομικός προφυλακίστηκε, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μεταδίδει το ΑΠΕ, συγκάλεσε σήμερα συνεδρίαση διυπουργικού πυρήνα κρίσεων έπειτα από ακόμη μια νύχτα επεισοδίων, κυρίως στο Παρίσι, μετά τον θάνατο 17χρονου εφήβου από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου την Τρίτη, ανακοίνωσε η προεδρία.

Συνολικά 150 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων της χθεσινής νύχτας.

Είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v