Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εκκαθαρίσεις» Πούτιν μετά την αποτυχημένη ανταρσία Πριγκόζιν

Προαγωγές για τους «πιστούς», πάγος για όσους φάνηκε να διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή. Μυστήριο για την τύχη του στρατηγού Σουροβίκιν.

«Εκκαθαρίσεις» Πούτιν μετά την αποτυχημένη ανταρσία Πριγκόζιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχωρά σε αλλαγές στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας στον απόηχο της αποτυχημένης εξέγερσης της ομάδας Wagner, ανταμείβοντας τους πιστούς με προαγωγές και βάζοντας στον πάγο πρόσωπα που συμπαθούσαν τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ευ. Πριγκόζιν.

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν (φωτ.), ανώτερος Ρώσος στρατηγός που είναι γνωστό ότι έχει καλές σχέσεις με τον Πριγκόζιν, δεν έχει εμφανιστεί από το Σάββατο οπότε μέσω βίντεο, που έμοιαζε με αυτά ομήρων, κάλεσε τον Πριγκόζιν να σταματήσει.

Η ανεξήγητη απουσία ενός από τους πιο εξέχοντες διοικητές στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έρχεται καθώς ο Πούτιν προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη στις υπηρεσίες ασφαλείας μετά την πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος στη Ρωσία εδώ και τρεις δεκαετίες, σημείωσε πηγή στους Financial Τimes.

Αντίθετα, ο Βίκτορ Ζολότοφ της Εθνικής Φρουράς, μακροχρόνιος σύμμαχος του Πούτιν και πρώην σωματοφύλακας του προέδρου, έχει ανταμειφθεί με προαγωγή παρότι η υπηρεσία του δεν έπαιξε μεγάλο ρόλο στην καταστολή της ανταρσίας. Ο Πούτιν μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο Ζολότοφ θα λάβει βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης και θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ζολότοφ είπε ότι ήταν σε επαφή με τον πρόεδρο καθ' όλη τη διάρκεια της εξέγερσης.

Το Κρεμλίνο εξυψώνει άλλες προσωπικότητες που έχουν δηλώσει δημόσια την πίστη τους στον Πούτιν, ενώ αρνείται τέτοιες προαγωγές στους σκληροπυρηνικούς της Ρωσίας που επέκριναν τη συμφωνία του για τον τερματισμό της εξέγερσης Wagner.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις φήμες που προκάλεσε η «εξαφάνιση» Σουροβίκιν μετά από δημοσίευμα των New York Times ότι ο στρατηγός γνώριζε εκ των προτέρων το σχέδιο πραξικοπήματος. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι περίμενε «πολλές εικασίες γύρω από αυτά τα γεγονότα», προσθέτοντας: «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα».

Ο Σουροβίκιν ήταν το σημείο επαφής μεταξύ του Πριγκόζιν και του στρατιωτικού κατεστημένου στη Μόσχα, συνεργαζόμενος στενά με το παραστρατιωτικό σώμα Wagner που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία. Ενώ ο Πριγκόζιν επιτέθηκε σε άλλους στρατηγούς και στην ελίτ του υπ. Αμυνας, διατήρησε καλή σχέση με τον Σουροβίκιν.

Ο Σουροβίκιν και άλλοι φιλικοί προς την Wagner στρατηγοί, όπως ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, «έτρεχαν σαν τρελοί προσπαθώντας να τον πείσουν [Πρίγκοζιν] να σταματήσει. Τώρα τους φέρονται σαν να είναι προδότες», πρόσθεσε η πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v