Επιζών του ναυαγίου στην SZ: Φταίει η ελληνική ακτοφυλακή

Το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και οι μαρτυρίες των επιβαινόντων προσφύγων απασχολούν τον γερμανικό τύπο. Η Frontex «σκέφτεται να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα».

Επιζών του ναυαγίου στην SZ: Φταίει η ελληνική ακτοφυλακή

Με έναν από τους 106 επιζήσαντες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου μίλησε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Ο 24χρονος Αχμάντ, γεννημένος στη Δαμασκό της Συρίας, ισχυρίζεται ότι το πλοίο τους δεν βυθίστηκε έτσι απλά το βράδυ της 14ης Ιουνίου. Η ελληνική ακτοφυλακή φταίει», καταγράφει η εφημερίδα του Μονάχου τη μαρτυρία του πρόσφυγα.

«Είναι πεπεισμένος ότι για την τραγωδία ευθύνεται το Λιμενικό», αναφέρει η SZ. «Διηγείται τι συνέβη, πώς οι Έλληνες ακτοφύλακες εμφανίστηκαν σε ένα περιπολικό εκείνο το βράδυ και έδεσαν ένα σχοινί στο πλοίο για να το ρυμουλκήσουν. Προς την περιοχή της ιταλικής ακτοφυλακής».

Ο Αχμάντ διηγείται «πώς έσπασε το σχοινί, πώς έδεσαν οι Έλληνες ένα δεύτερο, πώς η κίνηση αποσταθεροποίησε το πλοίο και πώς η βάρκα τελικά αναποδογύρισε». «Χωρίς το λιμενικό, αυτό δεν θα είχε συμβεί έτσι», αναφέρει ο Αχμάντ στην SZ.

«Το Λιμενικό Σώμα», ισχυρίζεται ο Αχμάντ, «παρακολούθησε τη βύθιση. Το πλοίο εξαφανίστηκε γρήγορα στο νερό, μέσα σε ένα λεπτό, το πολύ δύο. Όμως οι Έλληνες περισυνέλεξαν τους επιζώντες μόνο 15 ή 20 λεπτά αργότερα.» Ο 24χρονος εξιστορεί ότι πήδηξε στη θάλασσα και κολύμπησε προς τους Έλληνες.

«Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα αρνείται τις κατηγορίες. Το σίγουρο είναι ότι το πλοίο του ήταν ήδη εκεί όταν οι άνθρωποι πνίγηκαν», καταλήγει η εφημερίδα.

taz: Ομοιότητα και καλές σχέσεις Μελόνι-Μητσοτάκη

Την «ομοιότητα και τις καλές σχέσεις» μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι και του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλύει η εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung με αφορμή το δυστύχημα ανοιχτά της Πύλου.

«Όπως και η ανοιχτά εχθρικά προσκείμενη στους μετανάστες Μελόνι, ο Μητσοτάκης ακολουθεί μια περιοριστική προσφυγική και μεταναστευτική πορεία από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019. Από την κατασκευή και την επέκταση συνοριακών φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έως κλειστούς καταυλισμούς προσφύγων», αναφέρει η taz.

«Στην εποχή Μητσοτάκη, η Ελλάδα επενδύει στις μεγάλης κλίμακας απωθήσεις, απωθώντας τους εισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες πίσω από τα δικά της σύνορα. Η σκληρή προσέγγιση αποδίδει καρπούς. Πέρυσι η Ελλάδα μέτρησε μόλις 17.122 νεοφερμένους».

Όμως η αντιμεταναστευτική πολιτική φέρνει μαζί της απώλειες, επισημαίνει η εφημερίδα με αφορμή «νέες λεπτομέρειες που προέκυψαν» για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

«Οι ελληνικές αρχές αγνόησαν μια προσφορά βοήθειας από την ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex.» Μία ημέρα πριν από το ατύχημα, η Frontex «προσέφερε πρόσθετη αεροπορική υποστήριξη στους Έλληνες, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση από την Αθήνα», δήλωσε η Frontex το βράδυ της Δευτέρας.

Η υπηρεσία «σκέφτεται να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα μετά τη διαμάχη με τους Έλληνες για την ευθύνη για το ατύχημα της Πύλου», γράφει η taz αναπαράγοντας τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex στις 20 και 21 Ιουνίου, ο υπεύθυνος θεμελιωδών δικαιωμάτων Γιόνας Γκριμχέντεν «σύστησε την προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων της Frontex στην Ελλάδα».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v