Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλειμμα ηγεσίας στην άμυνα της ΕΕ, «αγνοούνται Βερολίνο-Παρίσι»

«Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην μπορούν να ανταποκριθούν σ' ένα «όλο και πιο σκοτεινό» παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας», μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ελλειμμα ηγεσίας στην άμυνα της ΕΕ, «αγνοούνται Βερολίνο-Παρίσι»

Η έλλειψη ηγεσίας εκ μέρους χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, και στενά βιομηχανικά συμφέροντα εμποδίζουν την Ευρώπη να προωθήσει την αμυντική συνεργασία, όπως απαιτείται από τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, υπογραμμίζεται σε έκθεση της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το κρίσιμο έλλειμμα στην ευρωπαϊκή άμυνα εξακολουθεί να είναι η πολιτική ηγεσία», αναφέρεται στην Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Άμυνα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο, συνήθως το Φεβρουάριο, είναι μια σημαντική παγκόσμια σύνοδος κορυφαίων διαμορφωτών πολιτικής και αναλυτών, οι οποίοι συζητούν τις προκλήσεις για την άμυνα και την ασφάλεια.

Ενώ στην έκθεση διατυπώνεται η παραδοχή πως η ευρωπαϊκή άμυνα έχει διανύσει πολύ δρόμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022, επισημαίνεται επίσης πως οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην μπορούν να ανταποκριθούν σ' ένα «όλο και πιο σκοτεινό» παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας.

Στην έκθεση αναφέρεται ιδιαίτερα πως «αγνοείται η τύχη» της Γερμανίας και της Γαλλίας την ώρα που η επικεφαλης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ηγούνται της υποστήριξης της ΕΕ προς το Κίεβο και των πρωτοβουλιών για κοινές προμήθειες.

«Υπό την κυβέρνηση του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει επαναλειμμένα επικρίσεις για την απουσία της στα αμυντικά ζητήματα της ΕΕ», προστίθεται στην έκθεση. «Στο μεταξύ η Γαλλία φαίνεται να επιδιώκει στενά βιομηχανικά μάλλον, παρά συλλογικά ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Σύμφωνα με την έκθεση, η αρχική αναποφασιστικότητα και των δύο αυτών χωρών να δώσουν όπλα στην Ουκρανία, επιπλέον του γεγονότος ότι είχαν κατά το παρελθόν παραμελήσει τους φόβους των Ανατολικοευρωπαίων για τη Ρωσία, έχει προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην αξιοπιστία τους στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην αξιοπιστία των κοινών αμυντικών πρωτοβουλιών.

«Το βάρος πέφτει στη Γερμανία και τη Γαλλία για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται πως είναι ουσιώδες να επιταχυνθεί σύντομα η αμυντική συνεργασία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v