Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμο €43 εκατ. επέβαλε η Ρωσία στη μητρική της Google

Διπλασιάζεται προηγούμενη ποινή από πλευράς αντιμονοπωλιακής ρυθμιστικής αρχής, καθώς η πλατφόρμα YouTube καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της με «αδιαφανή, προκατειλημμένη και απρόβλεπτη» προσέγγιση για την «αναστολή και τον αποκλεισμό λογαριασμών και περιεχομένου».

Πρόστιμο €43 εκατ. επέβαλε η Ρωσία στη μητρική της Google

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στην εταιρεία Alphabet, μητρική της Google, πρόστιμο 4 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (43 εκατ. ευρώ) επειδή δεν πλήρωσε προηγούμενο πρόστιμο για τη φερόμενη κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην πλατφόρμα φιλοξενίας βίντεο, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Η απόφαση αφορά το τελευταίο μεγάλο πρόστιμο ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της εντεινόμενης καμπάνιας της Μόσχας εναντίον των ξένων εταιρειών τεχνολογίας.

Στην Google είχε επιβληθεί πρόστιμο 2 δισ. ρουβλιών τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) είχε δηλώσει ότι η υπηρεσία YouTube της Google έχει μια «αδιαφανή, προκατειλημμένη και απρόβλεπτη» προσέγγιση για την «αναστολή και τον αποκλεισμό λογαριασμών και του περιεχομένου των χρηστών», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Google εφεσίβαλε ουσιαστικά την απόφαση αυτή. Η αμερικανική εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα που εστάλη με e-mail από το Reuters για να σχολιάσει το θέμα.

Η FAS ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην Google διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου μη καταβολής του.

«Η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει επιπροσθέτως περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ρούβλια στον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καταλήγει η ανακοίνωση της FAS.

Το YouTube, το οποίο έχει μπλοκάρει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, δέχεται ισχυρές πιέσεις από ρωσικούς κρατικούς φορείς και πολιτικούς, αλλά η Μόσχα απέφυγε να το μπλοκάρει, όπως έκανε κατά του Twitter, του Facebook και του Instagram της Meta.

Η Google σταμάτησε την on-line πώληση διαφημίσεων στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά έχει διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση σε κάποιες από τις υπηρεσίες της. Η ρωσική θυγατρική της κατέθεσε επίσημα αίτηση πτώχευσης αφού οι αρχές κατέσχεσαν τον τραπεζικό της λογαριασμό, καθιστώντας αδύνατη την πληρωμή του προσωπικού και των προμηθευτών.

Η Google πρέπει να καταβάλει το πρόστιμο εντός 30 ημερών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v