Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νότια Αφρική: Η ανταρσία στη Ρωσία δεν θα εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου

Η Νότια Αφρική επιμένει ότι είναι αδέσμευτη σε ό,τι αφορά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει δεχθεί κριτική από δυνάμεις της Δύσης για το ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Νότια Αφρική: Η ανταρσία στη Ρωσία δεν θα εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου

Η ανταρσία στη Ρωσία δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες των Αφρικανών ηγετών να επιδιώξουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ μετά τις συνομιλίες που είχε με τη Γερμανίδα ομόλογό της, η οποία επισκέπτεται τη χώρα.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η ανταρσία του Σαββάτου από τον επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν έδειξε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταστρέφει την ίδια του τη χώρα.

Η επίσκεψη της Μπέρμποκ στη Νότια Αφρική έγινε αφού ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα και άλλοι Αφρικανοί ηγέτες επισκέφθηκαν τη Ρωσία και την Ουκρανία αυτό τον μήνα στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής.

Η Νότια Αφρική επιμένει ότι είναι αδέσμευτη σε ό,τι αφορά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει δεχθεί κριτική από δυνάμεις της Δύσης για το ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Πριν από την επίσκεψη, η Μπέρμποκ είχε δηλώσει ότι θέλει να ακούσει τις απόψεις της Νότιας Αφρικής για τις «δραματικές εξελίξεις» στη Ρωσία και να συζητήσει το πώς η Νότια Αφρική μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει να δοθεί τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Πάντορ δήλωσε ότι η «απόπειρα ανταρσίας… δεν θα επηρεάσει την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή και με τις δύο χώρες όπως συμφωνήθηκε από τους προέδρους που συμμετείχαν στην αφρικανική ειρηνευτική αποστολή».

Η ειρηνευτική αποστολή στο Κίεβο και τη Μόσχα είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν σε περαιτέρω συναντήσεις τις επόμενες λίγες εβδομάδες, πρόσθεσε η ίδια.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η ανταρσία του Πριγκόζιν «καθιστά σαφές μία ακόμα αφορά ότι ο παράνομος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας δεν είναι απλά μια επίθεση κατά της Ουκρανίας… αλλά ότι ο πρόεδρος Πούτιν καταστρέφει την ίδια του τη χώρα».

Η Πάντορ υπεραμύνθηκε της Νότιας Αφρικής στην κριτική που ασκείται σε βάρος της για το ότι απείχε από την ψηφοφορία στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών περί καταδίκης της Ρωσίας για τον πόλεμο, λέγοντας ότι η χώρα της βρίσκεται τώρα στην πολύτιμη θέση να μπορεί να διαπραγματεύεται και με τις δύο πλευρές.

Η Νότια Αφρική δεν έχει λάβει απάντηση για το εάν ο Πούτιν θα παρευρεθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ στη σύνοδο της ομάδας των χωρών BRICS --που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική και που έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο-- δήλωσε η Πάντορ.

Θεωρητικά η Νότια Αφρική θα πρέπει να συλλάβει τον Πούτιν εάν παρευρεθεί στη σύνοδο καθώς είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) που έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v