Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρ και μανία οι Wagnerites με τη στάση Πριγκόζιν

Η απόφαση να κάνει πίσω στην ανταρσία προκάλεσε οργή. Αποκαλυπτικά μηνύματα στελεχών της Wagner στο Telegram για τα αισθήματα απέναντι στον επικεφαλής τους.

Πυρ και μανία οι Wagnerites με τη στάση Πριγκόζιν

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν μπορεί να υπερηφανευόταν για την πίστη προς αυτόν των 25.000 μελών του μισθοφορικού στρατού του, αλλά φαίνεται ότι αυτό άλλαξε, όταν αποφάσισε να κάνει πίσω στην ανταρσία. 

Σε ηλεκτρονικά μηνύματα που αναλύθηκαν από το BBC Verify, στελέχη της Wagner και οι συγγενείς τους φαίνεται πως οργίστηκαν με την απόφαση του Πριγκόζιν να σταματήσει τη δραματική πορεία του στη Μόσχα και να αποσυρθεί από την κατεχόμενη πόλη Ροστόφ.

«Η φαλακρή σπατάλη χώρου κατέστρεψε τη Wagner με τα ίδια της τα χέρια. Και κατέστρεψε όποιον μπορούσε», αναφέρει μαχητής της Wagner σε ένα κανάλι Telegram με 200.000 ακόλουθους. «Ήταν άλλη μια παράλογη εξέγερση», πρόσθεσαν.

Το Telegram είναι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που επιλέγουν οι στρατιώτες της Wagner και οι φιλοπολεμικοί κύκλοι στη Ρωσία. Εκεί επέλεξε ο Πριγκόζιν να ανακοινώσει τη λεγόμενη «Πορεία της Δικαιοσύνης» κατά του ρωσικού καθεστώτος, αλλά τώρα έχει γίνει το μέρος όπου πολλοί έχουν στραφεί εναντίον του.

Ο Mark Krutov, δημοσιογράφος της ρωσικής υπηρεσίας του RFE/RL, έχει πρόσβαση στις ομαδικές συνομιλίες Telegram που χρησιμοποιούν συγγενείς μαχητών Wagner και μοιράστηκε μερικά από τα μηνύματά τους στο BBC.

«Απλώς τους πρόδωσαν», έγραψε μια γυναίκα. «Εμπιστεύτηκα τον Πριγκόζιν, αλλά αυτό που έκανε είναι άτιμο».

«Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό. Αυτό είναι καθαρή προδοσία», συμφώνησε ένας άλλος χρήστης.

Ο Πριγκόζιν απολάμβανε για πολύ καιρό υποστήριξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για μήνες, υπερασπίστηκαν τις ενέργειές του και επιτέθηκαν στους αντιπάλους του στο Υπουργείο Άμυνας -ιδιαίτερα στον ορκισμένο εχθρό του, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Αλλά όταν εξελισσόταν η ανταρσία της Wagner, η αντίδρασή τους ήταν... σιωπή.

Δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες, η Grey Zone και η Reverse Side of the Medal -με σχεδόν 900.000 οπαδούς- δεν έσπευσαν να υποστηρίξουν τις ενέργειές του, αντίθετα επέλεξαν μια ουδέτερη μέση λύση, να κατηγορήσουν τον ανταγωνισμό από τον Σοϊγκού και τους πιστούς του για την αιματοχυσία.

Άλλοι βρήκαν καταφύγιο στις θεωρίες συνωμοσίας.

Το Wagner PMC Briefs είναι ένα κανάλι που ο Πριγκόζιν έχει επιβεβαιώσει ως επίσημη σελίδα της Wagner και διευθύνεται από έναν από τους στρατιώτες του. Σημείωσε ότι όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε την ανταρσία, δεν ανέφερε κανέναν ονομαστικά. «[Ο Πούτιν] δεν κατονόμασε "τους στασιαστές και τους προδότες"», είπε. «Ίσως ήταν για να αφήσει τον Πριγκόζιν να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και να τιμωρήσει όσους ήταν ένοχοι πραγματικής προδοσίας, που είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία [της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία];».

Η θεωρία ότι ο κ. Πούτιν και ο Πριγκόζιν συνωμότησαν για να οργανώσουν μια απόπειρα πραξικοπήματος προκειμένου να «δοκιμάσουν την πίστη των ρωσικών ελίτ» γρήγορα απέκτησε κοινό στα social media.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v