Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Η Bundesbank μπορεί να χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί «ένεση» κρατικών κεφαλαίων, για να καλύψει τις απώλειες από τα ομόλογα που έχει στον ισολογισμό της, σύμφωνα με τους FΤ. Διαψεύδει η Bundesbank.

FT: Η Bundesbank μπορεί να χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η Bundesbank μπορεί να χρειαστεί «ένεση» κεφαλαίων, για να καλύψει τις απώλειες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Οι δυνητικές απώλειες της Bundesbank είναι σημαντικές και μπορεί να απαιτούν μια ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας με κρατικά κεφάλαια», αναφέρει η έκθεση του Bundesrechnungshof, την οποία έχουν δει οι Financial Times. 

Eκπρόσωπος της Bundesbank διέψευσε ότι μπορεί να χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση. 

H Bundesbank είχε αντιταχθεί το 2015 κατά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τον Μάρτιο, η γερμανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι είχε δεχτεί χτύπημα 1 δισ. ευρώ από τα ομόλογα που έχει στον ισολογισμό της, λόγω του αντίκτυπου των υψηλών επιτοκίων. Τόνισε επίσης ότι μελλοντικές απώλειες θα εξαφάνιζαν τα «μαξιλάρια ασφαλείας» της, αν και αρνήθηκε ότι θα χρειαστεί κρατική διάσωση. 

Η γερμανική κεντρική τράπεζα αγόρασε 666 δισ. ευρώ κρατικών γερμανικών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 

Όπως είχε προειδοποιήσει τον Μάρτιο, οι απώλειες που θα καταγράψει στο μέλλον πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερες από τα 19,2 δισ. ευρώ προβλέψεων που έχει στην άκρη και τα 2,5 δισ. ευρώ κεφαλαίων. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα έχει αποθέματα 170 δισ. ευρώ σε χρυσό και σε συνάλλαγμα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v