Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Οι Ελληνες ψηφίζουν, οι αγορές ελπίζουν σε σταθερή κυβέρνηση

Εάν χρειαστούν και τρίτες εκλογές, υποδεικνύοντας περισσότερη αστάθεια, η δυναμική της αγοράς μπορεί να αντιστραφεί, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας που έχασε πριν από 13 χρόνια, σημειώνει το πρακτορείο.

Bloomberg: Οι Ελληνες ψηφίζουν, οι αγορές ελπίζουν σε σταθερή κυβέρνηση

Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες σήμερα Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα για να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τον πρώην πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον πιο πιθανό νικητή, με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Μαΐου, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η προηγούμενη ψηφοφορία της 21ης Μαΐου έδειξε ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, θα βγει σχεδόν σίγουρα νικητής αυτή τη φορά. Η πρόκληση είναι αν θα μπορέσει να συγκεντρώσει μια μονοκομματική κυβέρνηση ή για άλλη μια φορά δεν θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μια κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται να αποκλείεται, καθώς κανένας από τους αρχηγούς κομμάτων στην Ελλάδα δεν θέλει να συνεργαστεί. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του, μπορεί να διεξαχθούν τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα.

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων έκαναν ράλι μετά την ψηφοφορία του Μαΐου, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν μια πιθανή νίκη Μητσοτάκη την Κυριακή — κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία που ήδη υπάρχει.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε το 40,8% των ψήφων τον Μάιο, σχεδόν διπλάσιο από το 20,7% του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη μεγαλύτερη διαφορά νίκης από οποιοδήποτε άλλο κόμμα από το 1974.

Εάν χρειαστούν και τρίτες εκλογές, υποδεικνύοντας περισσότερη αστάθεια, η δυναμική της αγοράς μπορεί να αντιστραφεί, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας που έχασε πριν από 13 χρόνια.

Για να μπορέσει ο Μητσοτάκης να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, πρέπει βασικά να πάρει ξανά το ποσοστό των ψήφων που πήρε το κόμμα του τον Μάιο. Εάν συμβεί αυτό - δεδομένης μιας αλλαγής στον εκλογικό νόμο της Ελλάδας, έτσι ώστε το κόμμα που θα έρθει πρώτο να λάβει έως και 50 έδρες μπόνους - είναι πιθανό να πάρει τουλάχιστον 151 μέλη στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, ακόμη και αν επιπλέον κόμματα περάσουν το απαραίτητο όριο του 3% για να μπουν στη βουλή.

Εάν ο απόφοιτος MBA του Χάρβαρντ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε τα κόμματα θα χρειαστεί και πάλι να βρουν κοινό έδαφος προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Και αν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων επιμείνουν στην τρέχουσα θέση τους - ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν - τότε οι Έλληνες θα επιστρέψουν στα εκλογικά τμήματα σε περίπου ένα μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v