Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 15 ετών τα επιτόκια στη Βρετανία

Νέα άνοδος κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5%, κόντρα στην πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, καθώς αποδεικνύεται επίμονος.

Σε υψηλό 15 ετών τα επιτόκια στη Βρετανία

Κατά 50 μονάδες βάσης ανέβασε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) στη σημερινή της συνεδρίαση - πλέον διαμορφώνονται στο 5% που είναι το πιο υψηλό 15 ετών, καθώς ο πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα τα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 7-2 υπέρ της ανόδου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Η στερλίνα ενισχύεται 0,2%, με την ισοτιμία στο 1,279 δολάριο, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί περαιτέρω (-1,1%). Πιέσεις στα βρετανικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς να κινείται υψηλότερα κατά οκτώ μονάδες βάσης. Η κεντρική τράπεζα είπε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερη επιμονή του πληθωρισμού ενώ πρόσθεσε ότι περαιτέρω ενδείξεις τέτοιας επιμονής θα απαιτούσαν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Τον Μάιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία παρέμεινε αμετάβλητος στο 8,7%, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για ελαφρά πτώση. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή θα μειωνόταν στο 8,4%, απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου ύψους 11,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός - που αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού και τον οποίο η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρεί καλό οδηγό για τις πιέσεις τιμών - επιταχύνθηκε στο 7,1% από 6,8%.

Νωρίτερα σήμερα, η κεντρική τράπεζα Νορβηγίας ανέβασε τα επιτόκια στο 3,75%, ενώ η κεντρική τράπεζα Ελβετίας τα αύξησε στο 1,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v