Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Δεν έπεισε η εκτόξευση των επιτοκίων στο 15%

Πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 27 μήνες αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Το βήμα ήταν μεγάλο (650 μονάδες βάσης) αλλά μικρότερο από αυτό που περίμενε η αγορά. Ιστορικό χαμηλό χτυπάει η τουρκική λίρα.

Τουρκία: Δεν έπεισε η εκτόξευση των επιτοκίων στο 15%

Η Τουρκία σχεδόν διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο, καθώς η νέα ηγεσία της κεντρικής τράπεζας κάνει τα πρώτα βήματα για να ξεφύγει από τις πολιτικές που πυροδότησαν τον πληθωρισμό και οδήγησαν τους ξένους επενδυτές σε φυγή. Η κεντρική τράπεζα, με επικεφαλής τη νεοδιορισθείσα Hafize Gaye Erkan, αύξησε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 15% από 8,5%.

Η κίνηση συνιστά βήμα απομάκρυνσης από τις οικονομικές πολιτικές που επέβαλε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι μειώσεις επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια προκάλεσαν άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 85%. Οι αγορές ωστόσο περίμεναν ακόμα μεγαλύτερη κίνηση για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Ιστορικό χαμηλό χτυπάει η τουρκική λίρα, καθώς οι αγορές ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο - οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ανέλθουν στο 20%. Με πτώση 2,6%, η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 24,188 λίρες ανά δολάριο. Κέρδη 1,8% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μόνιμη κρίση, με τη λίρα να υποχωρεί διαρκώς. Η φτωχή σε πόρους χώρα εισάγει παραδοσιακά πολύ περισσότερα αγαθά από όσα εξάγει και, ως εκ τούτου, υποφέρει από υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών.

Οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας εκτιμώνται σε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτοχρόνως, το δημόσιο χρέος αυξάνεται: μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, το έλλειμμα του δημόσιου προϋπολογισμού εκτινάχθηκε κατά 1870% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τούρκου οικονομολόγου Ταχσίν Μπακιρτάς. Τα ιδιωτικά νοικοκυριά είναι επίσης υπερχρεωμένα σε ποσοστό περίπου 180% του τουρκικού ΑΕΠ. Όσον αφορά το εθνικό νόμισμα, ενώ το 2008 μια λίρα αντιστοιχούσε σε 0,60 ευρώ, πλέον αξίζει 0,039 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v