Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία, κόντρα στις προβλέψεις για πτώση

Στο 8,7% τον Μάη, έναντι προβλέψεων για 8,4%. Ανέβασε ταχύτητα ο δομικός δείκτης. Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει αποδειχθεί πιο επίμονος, με τον ονομαστικό δείκτη να είναι ο υψηλότερος στην ομάδα των χωρών της G7.

Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία, κόντρα στις προβλέψεις για πτώση

Αμετάβλητος στο 8,7% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάιο σε σύγκριση με τα στοιχεία του Απριλίου, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για ελαφρά πτώση, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή θα μειωνόταν στο 8,4% τον Μάιο, απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου ύψους 11,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός - που αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού και τον οποίο η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρεί καλό οδηγό για τις πιέσεις τιμών - επιταχύνθηκε στο 7,1% από 6,8%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα παραμείνει στο υψηλό 30 ετών του Απριλίου.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι σε άλλες μεγάλες προηγμένες οικονομίες, με τον ονομαστικό δείκτη να είναι ο υψηλότερος στην ομάδα των χωρών της G7, λίγο πάνω από την Ιταλία που κατέγραψε ποσοστό 8,0% τον Μάιο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια για 13η διαδοχική φορά την Πέμπτη στο 4,75% από 4,5%. Πριν από τα στοιχεία της Τετάρτης, οι αγορές είχαν αυξήσει τις προσδοκίες τους για την κορύφωση των επιτοκίων της BoE έως και 6% έως τις αρχές του 2024.

Ο υψηλός πληθωρισμός της Βρετανίας αποτελεί επίσης πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Rishi Sunak, ο οποίος υποσχέθηκε να μειώσει στο μισό τον ρυθμό αύξησης των τιμών μέχρι το τέλος του 2023 πριν από τις αναμενόμενες εθνικές εκλογές το 2024.

Σημαντική επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός χονδρικής, στο 2,9% τον Μάιο, από 5,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v