Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στις ΗΠΑ για στρατιωτική βάση της Κίνας στην Κούβα

Το Πεκίνο σχεδιάζει νέα εκπαιδευτική εγκατάσταση στην Κούβα, δημιουργώντας προοπτική Κινέζοι στρατιώτες να αναπτυχθούν στην «πόρτα» της Αμερικής, γράφει το Bloomberg.

Συναγερμός στις ΗΠΑ για στρατιωτική βάση της Κίνας στην Κούβα

Η Κίνα και η Κούβα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας νέας εγκατάστασης κοινής στρατιωτικής εκπαίδευσης στο νησί, προκαλώντας συναγερμό στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αυτό να οδηγήσει σε στάθμευση Κινέζων στρατιωτών και άλλων κινεζικών δραστηριοτήτων του τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών στην «πόρτα» της Αμερικής, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους.

Κατά το πρακτορείο που επικαλείται αναφορές από τον τομέα πληροφοριών των ΗΠΑ, οι συζητήσεις για την εγκατάσταση στις βόρειες ακτές της Κούβας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, σημειώνει το πρακτορείο, έχει έρθει σε επαφή με Κουβανούς αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη συμφωνία, προσπαθώντας να δημιουργήσει στην Κούβα ανησυχία για το ενδεχόμενο εκχώρησης κυριαρχίας.

Σημειώνεται πως, κατά το State Department, το θέμα της κινεζικής κατασκοπείας στην Κούβα τέθηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Το Bloomberg αναφέρει πως η Wall Street Journal είχε μεταδώσει στις 8 Ιουνίου πως η Κίνα και η Κούβα έχουν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για μια νέα εγκατάσταση κατασκοπείας στην Κούβα, αλλά ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε το ρεπορτάζ ανακριβές, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Δυο ημέρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος αποχαρακτήρισε πληροφορίες και επιβεβαίωσε δημοσίως πως κινεζικές εγκαταστάσεις συλλογής πληροφοριών υπάρχουν στην Κούβα τουλάχιστον από το 2019.

Νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως μια νέα στρατιωτική εγκατάσταση θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα μια πλατφόρμα για πιθανή μόνιμη στέγαση στρατιωτών στο νησί και για διεύρυνση της συλλογής πληροφοριών κατά των ΗΠΑ, ενώ αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο την Αμερική είναι πως η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αποτελεί μέρος του «Project 141» της Κίνας, μια πρωτοβουλία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού για επέκταση της παγκόσμιας στρατιωτικής του βάσης και του δικτύου εφοδιαστικής υποστήριξης.

Αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενος σε σχόλια ανώτατου εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο στις 9 Ιουνίου, είπε πως δεν γνωρίζει για κάποια συμφωνία μεταξύ Κίνας και Κούβας, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ είναι «ειδικοί στο να κυνηγούν σκιές» σε άλλες χώρες και να ανακατεύονται με τις υποθέσεις τους.

Η πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε από την πλευρά της το δημοσίευμα της WSJ «παντελώς ψευδές και αβάσιμο» ενώ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v