Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Είχαμε υπογράψει συνθήκη ειρήνης με Ουκρανία το Μάρτιο του 2022!

Κείμενο που κατά τον ίδιο είχε ουκρανική υπογραφή και προέβλεπε εγγυήσεις ουδετερότητας παρουσίασε ο Ρώσος πρόεδρος. Υποστηρίζει ότι γι' αυτό απέσυρε τις δυνάμεις του από το Κίεβο.

Πούτιν: Είχαμε υπογράψει συνθήκη ειρήνης με Ουκρανία το Μάρτιο του 2022!

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντησή του με ομάδα ηγετών αφρικανικών χωρών έδειξε ένα έγγραφο το οποίο υποστήριξε ότι είναι μονογραφημένο σχέδιο συμφωνίας με την Ουκρανία, το οποίο καταρτίστηκε τον Μάρτιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη. 

Οπως μεταδίδει το Tass, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι με τη βοήθεια του Ταγίπ Ερντογάν έλαβε χώρα μια σειρά συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία προκειμένου να επεξεργαστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Δεν συζητήσαμε με την ουκρανική πλευρά ότι αυτή η συνθήκη θα χαρακτηριζόταν απόρρητη, αλλά ποτέ δεν την παρουσιάσαμε, ούτε την σχολιάσαμε. Αυτό το σχέδιο συμφωνίας μονογραφήθηκε από τον επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης του Κιέβου. Έβαλε την υπογραφή του εκεί. Εδώ είναι», είπε ο Ρώσος πρόεδρος δείχνοντας το χαρτί στην αφρικανική αντιπροσωπεία.

Κατά το Ρώσο Πρόεδρο Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν στους γενικούς όρους της ουδετερότητας και των εγγυήσεων ασφαλείας της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο στη συνέχεια απέρριψε ξαφνικά τα έγγραφα που είχε ήδη υπογράψει η αντιπροσωπεία του. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτό έγινε αφότου ο ίδιος απέσυρε τα στρατεύματά του από την περιοχή του Κιέβου, όπως προβλέπονταν.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το έγγραφο με τίτλο «Συνθήκη για τη Μόνιμη Ουδετερότητα και τις Εγγυήσεις Ασφαλείας για την Ουκρανία» είχε υπογραφεί από την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Το κείμενο όριζε ότι η Ουκρανία πρέπει να κατοχυρώσει τη «μόνιμη ουδετερότητα» στο Σύνταγμά της. Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Κίνα και η Γαλλία αναφέρονται ως εγγυητές.

Το κείμενο, σύμφωνα με ρωσικά μέσα, περιγράφει τόσο τις ρωσικές όσο και τις ουκρανικές προτάσεις σχετικά με το μέγεθος του μόνιμου στρατού της Ουκρανίας σε καιρό ειρήνης, καθώς και τον εξοπλισμό του. Η Μόσχα πρότεινε να περιοριστεί ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού σε 85.000 και ο αριθμός των μελών της Εθνικής Φρουράς σε 15.000. Το Κίεβο, εν τω μεταξύ, πρότεινε οι Ένοπλες Δυνάμεις του να διαθέτουν έως και 250.000 στρατιώτες.

Η Μόσχα πρότεινε να επιτραπεί στην Ουκρανία να έχει 342 άρματα μάχης, 1.029 τεθωρακισμένα οχήματα, 96 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, 50 μαχητικά αεροσκάφη και 52 «βοηθητικά» αεροσκάφη. Το Κίεβο ήταν υπέρ της ύπαρξης 800 τανκς, 2.400 τεθωρακισμένων οχημάτων, 600 πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, 74 μαχητικών αεροσκάφων και 86 βοηθητικών αεροσκαφών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v