Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υφεση στη Γερμανία φέτος βλέπει η Bundesbank

Η κεντρική τράπεζα βλέπει τώρα την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,3% φέτος -αποτέλεσμα χειρότερο από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη κατά 0,2%.

Υφεση στη Γερμανία φέτος βλέπει η Bundesbank

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, θα συρρικνωθεί φέτος και ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2%, τουλάχιστον μέχρι το 2025, ανέφερε σήμερα Παρασκευή η Bundesbank στην εξαμηνιαία ενημέρωσή της.

Οι νέες προβλέψεις ήρθαν μόλις μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για όγδοη συνεχή φορά και υποσχέθηκε ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις προσδοκίες, παρά την ύφεση τον χειμώνα.

«Η γερμανική οικονομία πρόκειται να ανακάμψει με δυσκολία από τις κρίσεις των τελευταίων τριών ετών», ανέφερε η Bundesbank. «Συγκεκριμένα, εξακολουθεί να παλεύει με τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού, αν και αυτός, τουλάχιστον, χαλαρώνει».

Η Bundesbank βλέπει τώρα τη γερμανική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,3% φέτος -αποτέλεσμα χειρότερο από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη κατά 0,2%. Ωστόσο, η πρόβλεψη είναι μια ελαφρά βελτίωση σε σχέση με την εκτίμηση της ίδιας της Bundesbank για συρρίκνωση 0,5%, που έγινε πριν από έξι μήνες.

Στη συνέχεια, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,2% το επόμενο έτος και 1,3% το 2025 -και οι δύο προβλέψεις είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Ο πληθωρισμός, τον οποίο η ΕΚΤ έχει στόχο να φτάσει στο 2%, φαίνεται στο 6,0% φέτος, κάτω από τις προβλέψεις της ΕΕ για 6,8%. Στη συνέχεια, η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί στο 3,1% το επόμενο έτος και στο 2,7% το 2025.

«Η αποφασιστική δράση νομισματικής πολιτικής είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών κινδύνων ενός πιο επίμονου πληθωρισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, παρόλο που ο τεράστιος βιομηχανικός της τομέας υφίσταται βαθιά ύφεση. Ο Νάγκελ δήλωσε νωρίτερα ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι θα γίνουν αυξήσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

«Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί», ανέφερε η Bundesbank. «Ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να εδραιωθεί περισσότερο, εάν οι μισθοί και τα κέρδη αυξηθούν ακόμη πιο έντονα».

Στο 3,5%, τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών και οι αγορές τα βλέπουν να κορυφώνονται είτε στο 3,75% είτε στο 4% τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v