Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίσινγκερ: Πιθανή η σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας, αν δεν αλλάξουν γραμμή

Ουσιαστικό διάλογο ζητά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε έναν πόλεμο μεταξύ υπερδυνάμεων δεν μπορεί να υπάρξει νικητής, υποστηρίζει.

Κίσινγκερ: Πιθανή η σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας, αν δεν αλλάξουν γραμμή

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, εάν οι εντάσεις συνεχιστούν στην τρέχουσα πορεία τους, αν και εξακολουθεί να επιμένει για διάλογο που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.

«Στην τρέχουσα τροχιά των σχέσεων, νομίζω ότι κάποια στρατιωτική σύγκρουση είναι πιθανή», είπε ο Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στο Bloomberg, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα η Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν. «Αλλά πιστεύω επίσης ότι η τρέχουσα τροχιά των σχέσεων πρέπει να αλλάξει».

Οι δηλώσεις, που διατυπώθηκαν καθώς ο Κίσινγκερ αναπολούσε τη ζωή και την καριέρα του αμέσως μετά τα 100ά γενέθλιά του, ήταν μερικές από τις πιο απογοητευτικές που έχει κάνει για την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με τις τελευταίες να έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας. Ο Κίσινγκερ είπε ότι εναπόκειται τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Πεκίνο να αλλάξουν τη στάση τους.

Ο Κίσινγκερ, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο τη δεκαετία του 1970, μίλησε λίγες μέρες πριν ο τελευταίος διάδοχός του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ταξιδέψει στο Πεκίνο. Ο Μπλίνκεν θα είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί την Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια και ο Λευκός Οίκος βάζει χαμηλά τον πήχη για την επίσκεψη.

Ο Κίσινγκερ είπε ότι δεν είναι βέβαιος για την έκβαση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, δεδομένου ότι «δεν έχουν ακόμη εμπλακεί στην πραγματικότητα σε αυτούς τους διαλόγους που έχω προτείνει». Αλλά το ένα πράγμα που γνωρίζει σίγουρα, είπε, είναι ότι οι πόλεμοι μεταξύ δύο υπερδυνάμεων δεν μπορούν να κερδηθούν. Ή, όπως το έθεσε, «κερδίζονται μόνο με κόστος που είναι δυσανάλογο».

«Είναι μια μοναδική κατάσταση, με την έννοια ότι η μεγαλύτερη απειλή κάθε χώρας είναι η άλλη -δηλαδή, η μεγαλύτερη απειλή για την Κίνα είναι η Αμερική, κατά την αντίληψή τους, και το ίδιο ισχύει και εδώ», είπε ο Κίσινγκερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v