Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν υπέρ Σοϊγκού στην κόντρα με τον Πριγκόζιν

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε την κίνηση του ΥΠΑΜ να ζητήσει από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις να υπογράψουν συμβόλαια με τον ρωσικό στρατό. Οι αντιδράσεις Πριγκόζιν.

Πούτιν υπέρ Σοϊγκού στην κόντρα με τον Πριγκόζιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε την προσπάθεια να τεθούν οι ρωσικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται στην Ουκρανία υπό την εξουσία του υπουργείου Άμυνας, εμφανιζόμενος να τάσσεται στο πλευρό του στρατού στη μακροχρόνια διαμάχη του με την ομάδα Wagner.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε σε μια ομάδα μπλόγκερ την Τρίτη ότι υποστήριξε την πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, που αποκαλύφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, να φέρει τις παραστρατιωτικές ομάδες υπό κεντρικό έλεγχο -ένα διάταγμα που ο ιδρυτής του Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν αρνήθηκε κατηγορηματικά να υπακούσει.

Η απαίτηση να υπογραφούν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας έχει φαινομενικά στόχο να παρέχει στα μέλη των ρωσικών ταγμάτων εθελοντών και των ημι-ιδιωτικών πολιτοφυλακών προνόμια προς το παρόν διαθέσιμα μόνο σε μέλη του στρατού.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν κοινωνικές εγγυήσεις, γιατί εάν δεν υπάρχει σύμβαση με το κράτος, δεν υπάρχει σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας, τότε δεν υπάρχει νομική βάση για κοινωνικές εγγυήσεις από το κράτος», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να το κάνουμε αυτό και να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό».

Αλλά η υποστήριξη του Πούτιν, σημειώνουν οι Financial Times, δημιουργεί δυσκολίες στον Πριγκόζιν, που ορκίστηκε να μην εργαστεί ποτέ υπό τον Σοϊγκού και παραπονέθηκε ότι ο στρατός ήθελε να απομακρύνει τη Wagner από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Η υποστήριξη του Πούτιν είναι μια σημαντική ώθηση για το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει δεχτεί σκληρές επιθέσεις από μια σκληροπυρηνική φατρία υπό την ηγεσία του Πριγκόζιν για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v