Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα «νύχια» των Financial Times έπεσε ο Crispin Odey

Ο «ασυγκράτητος» ιδρυτής του hedge fund Odey Asset Management κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις σε σειρά γυναικών εργαζομένων, επί 25ετία. «Παγώνει» τις σχέσεις της η Morgan Stanley.

Στα «νύχια» των Financial Times έπεσε ο Crispin Odey

Η Odey Asset Management αντιμετωπίζει διευρυμένη έρευνα από την Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) της Βρετανίας, καθώς και την απώλεια κρίσιμων τραπεζικών σχέσεων, μετά από καταγγελίες 13 γυναικών κατά του ιδρυτή Crispin Odey για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση.

Η κορυφαία χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της χώρας ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενο «μη χρηματοοικονομικό παράπτωμα» στο hedge fund πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Η έρευνα μετατοπίστηκε αργότερα, προκειμένου να εξετάσει θέματα εταιρικής διακυβέρνησης μετά την απόλυση του Odey το 2021 και πιθανώς τώρα θα διευρυνθεί, ώστε να εξεταστούν νέες καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση.

Η FCA είπε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει «άτομα ή συγκεκριμένες εταιρείες», αλλά πρόσθεσε:  «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς για μη χρηματοοικονομικό παράπτωμα και αναμένουμε από τις εταιρείες να εφαρμόζουν επαρκείς διαδικασίες διακυβέρνησης, που διασφαλίζουν ότι οι ισχυρισμοί για ανάρμοστη συμπεριφορά διερευνώνται σωστά».

Τα νέα για την έρευνα της FCA ήρθαν μετά την κίνηση της Morgan Stanley να διακόψει τους δεσμούς της με την εταιρεία, ως επακόλουθο των αποκαλύψεων των FT. Prime brokers όπως η Morgan Stanley παρέχουν πίστωση σε hedge funds για να διευκολύνουν τις συναλλαγές τους.

Ο Odey είπε την Πέμπτη στο Reuters ότι η κίνηση της Morgan Stanley αποτελεί «σπασμωδική αντίδραση σ' έναν ισχυρισμό των FT», προσθέτοντας ότι «καμία υπόθεση δεν έχει προχωρήσει δικαστικά».

Έρευνα των FT αποκάλυψε ότι 13 γυναίκες ισχυρίστηκαν πως είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση από τον Odey τα τελευταία 25 χρόνια. Δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τον Odey είπε ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν εναντίον του «έχουν αμφισβητηθεί έντονα».

Η πιο πρόσφατη σεξουαλική επίθεση φέρεται πως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από δείπνο στην έπαυλη Odey's Gloucestershire, στο Eastbach Court. Γυναίκα γνωστή του Odey είπε στους FT ότι, αφού την κάλεσε να συζητήσουν ένα νομικό θέμα κατ' ιδίαν, στη συνέχεια της επιτέθηκε με άγριες διαθέσεις...

Πώς ο Odey απέφευγε τις κατηγορίες για δεκαετίες

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι συνεργάτες της Odey Asset Management γνώριζαν τη φερόμενη κακομεταχείριση γυναικών από το 2004, όταν μια υπάλληλος της υποδοχής παραιτήθηκε και προχώρησε σε καταγγελία κατά της εταιρείας.

Στην επιστολή παραίτησής της έγραφε ότι αποτελούσε στόχο «ανεπιθύμητου σεξουαλικού ενδιαφέροντος από πλευράς του κ. Crispin Odey», με τη μορφή «μασάζ, φιλιών, αγκαλιών και ωμών σεξουαλικών σχολίων».

Η έρευνα των FT αποκάλυψε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της εταιρείας προσπάθησε να εισηγηθεί μέτρα για να συγκρατήσει τον Odey τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς παραβίασε μια «τελική γραπτή προειδοποίηση» που του απαγόρευε να συμπεριφέρεται ανάρμοστα προς το γυναικείο προσωπικό. Αντίθετα όμως, ο Odey απέλυσε τα μέλη του συμβουλίου.

Η JPMorgan και η Goldman Sachs αναθεωρούν τη στενή σχέση τους με την Odey Asset Management, υπό το φως των ισχυρισμών των FT, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Jess Phillips, βουλευτής των Εργατικών και σκιώδης υπουργός για θέματα ενδοοικογενειακής βίας, είπε ότι η FCA θα πρέπει «να διεξαγάγει την ανεξάρτητη έρευνά της δίνοντας τη δέουσα προσοχή στις εν λόγω σοβαρές κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση».

Η Harriett Baldwin, βουλευτής των Συντηρητικών και προεδρεύουσα ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, είπε: «Το εύρος των γυναικών δίνει μια ανησυχητική εικόνα ενός ακατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος». Και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρη ότι οι επενδυτές και οι υποψήφιοι επενδυτές στα funds, οι εργαζόμενοι, οι υποψήφιοι υπάλληλοι και η ρυθμιστική αρχή θα διαβάσουν αυτό το άρθρο με ανησυχία».

Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έχουν μειωθεί από το ρεκόρ των 13,3 δισ. δολαρίων πριν από αρκετά χρόνια. Ο Odey παραιτήθηκε από συνδιευθύνων σύμβουλος τον Νοέμβριο του 2020, αν και παρέμεινε ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Τότε η Odey Asset Management ίδρυσε τη θυγατρική Brook Asset Management, που αργότερα μετονομάστηκε σε Brook και στην οποία βρήκαν στέγη σχεδόν τα μισά κεφάλαια της εταιρείας.

Η Morgan Stanley, η JPMorgan και η Goldman Sachs αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Odey Asset Management δεν σχολίασε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v