Ο ΟΠΕΚ+ κατέληξε σε συμφωνία για την παράταση των περικοπών της παραγωγής έως το 2024, δήλωσε εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το μέγεθος των μειώσεων της προσφοράς.
Η Σαουδική Αραβία προχωρά σε πρόσθετη εθελοντική περικοπή 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα ως μέρος της συμφωνίας.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, αποκάλυψε τη μείωση σε δήλωσή του, η οποία μπορεί να παραταθεί και μετά τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί.
Πρόκειται για «εθελοντική» μείωση, διευκρίνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, στη Βιέννη, των 13 χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των δέκα συνεργαζόμενων χωρών, με επικεφαλής της Ρωσία.
H παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα πέσει σε χαμηλό 10 ετών τον Ιούλιο, στα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Είναι μια μάλλον τολμηρή κίνηση από το Bασίλειο στην προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας δήλωσε: «Δύο ημέρες πολύ έντονων συναντήσεων, αλλά είμαστε χαρούμενοι που όλα καλά που τελειώνουν καλά. Χρειάστηκε χρόνος και προσπάθεια για να μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε με τις περικοπές, που απαιτούνται για να σταθεροποιηθεί η αγορά το 2024».
Ο βασικός νικητής από τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία λαμβάνουν ώθηση στην ποσόστωσή τους για το επόμενο έτος, εις βάρος των μελών από την Αφρική, που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν μέρος της αχρησιμοποίητης ποσόστωσής τους.
Δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους και θα πρέπει να καταπιούν ένα πικρό πολιτικό χάπι, μεταδίδει το Bloomberg. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συνομιλίες διήρκεσαν τόσο πολύ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συνεδριάσεων αργά το βράδυ του Σαββάτου σε ξενοδοχεία της Βιέννης.
Οι μειώσεις που εφαρμόζονταν από τις αρχές Μαΐου από 9 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία (συνολικά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως) θα παραταθούν μέχρι τα τέλη του 2024, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
"Το αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν η παράταση της συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2024", είπε ο Νόβακ, σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει προχωρήσει συνολικά σε μείωση της παραγωγής κατά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στις αγορές.
Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν επτά ώρες και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για διαφωνίες μεταξύ των 23 χωρών που, όλες μαζί, κατέχουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Παρά την αιφνιδιαστική απόφαση, τον Απρίλιο, για μείωση της παραγωγής, η τιμή του πετρελαίου δεν εκτοξεύτηκε, όπως φοβούνταν πολλοί αναλυτές. Το Μπρεντ κυμαίνεται στα 76 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό WTI στα 71 δολάρια, πολύ μακριά από τα 140 δολάρια που είχε φτάσει η τιμή τον Μάρτιο του 2022, στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία ήταν επιφυλακτική απέναντι στην περαιτέρω μείωση της παραγωγής, καθώς με το πετρέλαιο χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Η Μόσχα δεν έχει να κερδίσει κάτι από την αύξηση της τιμής. Λόγω των δυτικών κυρώσεων, επιτρέπεται να εξάγει πετρέλαιο σε τιμή ίση ή μικρότερη των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Πάνω από αυτό το όριο, απαγορεύεται στις εταιρείες (ασφάλειες, ναυτιλιακές) να της παράσχουν τις υπηρεσίες τους για τη θαλάσσια μεταφορά του μαύρου χρυσού.
«Δεν είχαμε διαφωνίες. Είναι μια κοινή απόφαση που ελήφθη προς το συμφέρον της αγοράς», διαβεβαίωσε ο Νόβακ.
Η συμφωνία ήρθε μετά από μια διαμάχη της τελευταίας στιγμής με Αφρικανά μέλη, με αιχμή τη Νιγηρία, που είχαν απειλήσει να εκτροχιάσουν τη συνεδρίαση, καθώς διαφωνούσαν για το πώς μετρώνται οι περικοπές στην παραγωγή, γεγονός που καθυστέρησε τη συνάντηση αρκετές ώρες.
Η διαφωνία προκάλεσε σωρεία παράπλευρων συναντήσεων καθώς οι υπουργοί παζάρευαν για τις λεπτομέρειες.
Οι υπουργοί πραγματοποίησαν συναντήσεις και μετέβησαν μεταξύ ξενοδοχείων της Βιέννης αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πίεζαν για αλλαγή στον τρόπο μέτρησης των περικοπών παραγωγής τους, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους. Αλλά το κέρδος των ΗΑΕ θα έβγαινε εις βάρος των αφρικανικών χωρών.
Μόλις δύο μήνες αφότου ο όμιλος αποκάλυψε μια περικοπή-έκπληξη, αποφασίστηκε μια πρόσθετη μείωση. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι φόβοι για ύφεση επιβαρύνουν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν 11% τον Μάιο.
Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός του στις αγορές πετρελαίου. Οι κυρώσεις έχουν επανασχεδιάσει τον χάρτη πετρελαίου και η σύμμαχος του ΟΠΕΚ, η Ρωσία, στέλνει πλέον περισσότερο πετρέλαιο στην Ασία, ανταγωνιζόμενη τη Σαουδική Αραβία στην παραδοσιακή της αγορά. Επιπλέον, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι η Ρωσία πραγματοποιεί τις περικοπές παραγωγής που έχει υποσχεθεί.