Παρίσι: Νέες διαβουλεύσεις για το «τέλος των πλαστικών»

Στην έδρα της Unesco φιλοξενούνται κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ 175 χωρών, με στόχο μια δεσμευτική συμφωνία που θα βάζει τέλος στην πλαστική ρύπανση. Ο ρόλος της ΕΕ και το ερώτημα «απαγόρευση, ανακύκλωση ή υποσχέσεις;».

Παρίσι: Νέες διαβουλεύσεις για το «τέλος των πλαστικών»

Ξεκίνησε στο Παρίσι χθες Δευτέρα -και θα διαρκέσει ως τις 2 Ιουνίου- ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων σε υψηλό επίπεδο σχετικά με τη σύναψη μιας παγκόσμιας συνθήκης κατά της ρύπανσης από πλαστικά. Στη συνάντηση, στην έδρα της UNESCO υπό τη διοργάνωση του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπεί ο επίτροπος για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Καθώς η παραγωγή πλαστικών αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2060, η ΕΕ επιδιώκει τη θέσπιση νομικά δεσμευτικών κανόνων όσον αφορά την παραγωγή πρωτογενών πλαστικών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της παραγωγής και της κατανάλωσης. Αντιπροσωπείες από 175 χώρες μαζί με 1.500 επιστήμονες, εκπροσώπους κυβερνήσεων, ΜΚΟ, της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών θα συζητήσουν με στόχο να καταλήξουν έως το τέλος του 2024 σ' ένα νομικά δεσμευτικό μέσο για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά, μεταξύ άλλων και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο επίτροπος Σινκεβίτσιους δήλωσε: «Η σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης για τα πλαστικά θα μας δώσει την ευκαιρία να εξαλείψουμε τη ρύπανση από τα πλαστικά, θεσπίζοντας παγκόσμιους κανόνες για όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Η ΕΕ ενισχύει συνεχώς τη νομοθεσία της για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά, π.χ. με τους νέους κανόνες για τη μείωση των συσκευασιών και τα μέτρα για τα μικροπλαστικά. Η αντιμετώπιση των κρίσεων της ρύπανσης, του κλίματος και της βιοποικιλότητας μας αφορά όλους».

Η ΕΕ, αναφέρει η Κομισιόν, πρωτοστατεί στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της ρύπανσης, υποστηρίζοντας τη δημιουργία του Συνασπισμού Υψηλών Φιλοδοξιών για τον Τερματισμό της Ρύπανσης από Πλαστικά, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου για την εξάλειψη της ρύπανσης έως το 2040. Την Παρασκευή, ο Συνασπισμός δημοσιοποίησε υπουργική δήλωση, με την οποία ζητάει να περιληφθούν διάφορες θεμελιώδεις νομικές υποχρεώσεις στη νέα συνθήκη.

Παράλληλα, δεδομένου ότι η ρύπανση από τα πλαστικά απόβλητα εξελίσσεται σε νέο εφιάλτη, ουσιώδες ερώτημα που ανακύπτει είναι «απαγόρευση ή ανακύκλωση;». Μια ματιά γύρω μας, γράφει η Deutsche Welle, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι οι τεχνητές ύλες είναι παντού: στα στιλό, στα γυαλιά μας, στη θήκη του τηλεφώνου, στα παπούτσια, ακόμα και σε ρούχα, στην πλαστική τσάντα με τα ψώνια και βεβαίως στο μπουκαλάκι νερό. Μας εξυπηρετεί χρόνια το πλαστικό, έχουμε εθιστεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε δίχως αυτό, κι ας λιποψυχεί ο πλανήτης από τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά.

Μόλις το 9% ανακυκλώνεται

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών και των επιστημόνων στη γαλλική πρωτεύουσα θα διαρκέσει έως το τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα ανακοινώσουν κάποια πρώτα συμπεράσματα για τα μέσα αντιμετώπισης της πλαστικής ρύπανσης. Η μάχη αναμένεται σκληρή. Τα νούμερα για τα πλαστικά απόβλητα προκαλούν αγωνία και άγχος. Οι Γάλλοι υπολόγισαν ότι το ετήσιο βάρος τους ισοδυναμεί με... 35.000 Πύργους του Άιφελ.

Η ποσότητα των πλαστικών διπλασιάστηκε σε όλο τον κόσμο μέσα σε 20 χρόνια και θα μπορούσε να τριπλασιαστεί εκ νέου έως το 2060. Για την ώρα, μόνο το 9% ανακυκλώνεται. Κι αυτό παρά τις υποσχέσεις βιομηχάνων και κολοσσών της πετροχημείας για επενδύσεις στην ανακύκλωση. Ωστόσο, πολλοί αισιοδοξούν. Λένε ότι «ο πόλεμος κατά του πλαστικού μόλις ξεκίνησε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v