Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Γιατί οι νέοι αργούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους

Ερευνα σε δύο γενιές δείχνει ότι όλο και περισσότεροι 25χρονοι δεν εγκαταλείπουν τη γονεϊκή στέγη και δεν «ενηλικιώνονται». Το ποσοστό οικονομικής ανεξαρτησίας και οι μεγάλες αλλαγές ανάμεσα στα δύο φύλα.

ΗΠΑ: Γιατί οι νέοι αργούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους

Οι νέοι Αμερικανοί στις μέρες μας αργούν περισσότερο να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους, πόσο μάλλον να κάνουν δική τους οικογένεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας συγκριτικής έρευνας.

Το 2021 ζούσε μακριά από τους γονείς το 68% των 25χρονων, ενώ το 22% ήταν παντρεμένοι και το 17% είχε παιδί, σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Pew Research Center πάνω στα πιο πρόσφατα δεδομένα του οργανισμού Census Bureau του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Το 1980, αντίστοιχα, το 84% των 25χρονων ζούσαν μόνοι τους, το 63% είχαν συνάψει γάμο και το 39% είχαν τεκνοποιήσει, σύμφωνα με την έκθεση.

Στα κυρίαρχα ζητήματα που αντιμετωπίζει η γενιά millennial στις ΗΠΑ, δηλαδή όσοι και όσες γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996, συγκαταλέγεται το χρέος των φοιτητικών δανείων, το αυξανόμενο κόστος στέγασης, η κρίση που πλήττει την οικονομία και μια σειρά άλλες αιτίες που προκαλούν αστάθεια στα οικονομικά πολλών νέων Αμερικανών, γράφει το Bloomberg.

Ισως όμως πρόκειται και για επιλογή τρόπου ζωής ή προτεραιοτήτων, παρά για αμιγώς οικονομική ανάγνωση. Κι αυτό γιατί το think tank διαπιστώνει ότι το 2021 ήταν «οικονομικά ανεξάρτητο» το 60% των 25χρονων, έναντι 63% το 1980. Δηλαδή μικρή η διαφορά.

Η ανάλυση αναλύει πέντε συνήθη ορόσημα ενηλικίωσης: το να έχει κανείς δουλειά πλήρους απασχόλησης, να είναι οικονομικά ανεξάρτητος, να ζει μόνος του, να παντρευτεί και να κάνει παιδί. Διαπίστωσε, μάλιστα, ότι οι νέες γυναίκες σήμερα είναι πιο πιθανό να είναι οικονομικά ανεξάρτητες — το 56% των 25χρονων γυναικών ήταν οικονομικά ανεξάρτητες το 2021 σε σύγκριση με το 50% το 1980. Οι άνδρες τα πηγαίνουν χειρότερα — μόνο το 64% είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, σε σύγκριση με το 77% το 1980.

Το ποσοστό των 25χρονων γυναικών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση είναι σταθερό, στο 61%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες έχει μειωθεί στο 71% από 85% το 1980. Αυτά ισχύουν στις ΗΠΑ, υπενθυμίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v