Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» της Ιαπωνίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει η χώρα να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία υπό αμερικανική ηγεσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα. Μελετάται, ωστόσο, το σχέδιο του ΝΑΤΟ για άνοιγμα γραφείου στο Τόκιο.

«Οχι» της Ιαπωνίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει την ένταξη της χώρας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, σημείωσε πάντως πως εξετάζεται το ενδεχόμενο το NATO να ανοίξει γραφείο σύνδεσης στο Τόκιο.

Ο κ. Κισίντα έκανε τα σχόλια αυτά μερικές ημέρες μετά τη δήλωση του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ, του Τότζι Κομίτα, πως η ατλαντική συμμαχία σχεδιάζει να εγκαταστήσει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας –θα ήταν η πρώτη στην Ασία–, με σκοπό να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός.

«Δεν είμαι ενήμερος για κάποια απόφαση» του NATO για αυτό ακόμα, ανέφερε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που εκφράστηκε στο κοινοβούλιο. Επέμεινε πως η κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει η χώρα να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία υπό αμερικανική ηγεσία.

Αντιδρά η Κίνα στο άνοιγμα γραφείου του ΝΑΤΟ στο Τόκιο

Η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού δεν καλωσορίζει τα σχέδια του ΝΑΤΟ να ανοίξει γραφείο σύνδεσης στην Ιαπωνία, δήλωσε σήμερα η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, αφού το Τόκιο αναφέρθηκε στο σχέδιο αυτό.

«Θέλουμε να πούμε ότι η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού δεν καλωσορίζει την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων, δεν καλωσορίζει τη στρατιωτική αντιπαράθεση», τόνισε η Μάο.

Επίσης πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να είναι «ιδιαίτερα προσεκτική στο θέμα της στρατιωτικής ασφάλειας» με δεδομένο «το ιστορικό της επιθετικότητάς της».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v