Ορμπαν: Καλεί το Κατάρ να αγοράσει το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναζητά στρατηγικό επενδυτή για τη δημιουργία κόμβου αερομεταφορών στην καρδιά της Ευρώπης. Το αναπτυξιακό σχέδιο, η ανάκτηση από τη σημερινή γερμανική ιδιοκτησία και οι επικριτές.

Ορμπαν: Καλεί το Κατάρ να αγοράσει το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης

Το Κατάρ μπορεί να βοηθήσει την Ουγγαρία να αγοράσει το αεροδρόμιο Zrt. της Βουδαπέστης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σ' ένα εγχείρημα δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει σταματήσει εδώ και δύο χρόνια, λόγω του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η Ουγγαρία συνέχισε να αναζητά χρηματοδότηση ή εταίρους στην προσπάθειά της να ανακτήσει την ιδιοκτησία του κόμβου της Βουδαπέστης, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, όπως δήλωσε πρόσφατα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κατάρ για να παράσχει χρηματοδότηση ή να καταστεί επενδυτής στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στο Bloomberg, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ. Εξήγησε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

«Θα χαρούμε να τους καλωσορίσουμε», είπε ο Όρμπαν αναφερόμενος στο Κατάρ. «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε, χρειαζόμαστε στρατηγικές επενδύσεις στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, δεν πρόκειται απλώς για εξαγορά, αλλά για μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο».

Η Ουγγαρία βρισκόταν σε προχωρημένες συνομιλίες το 2021 για την αγορά του αεροδρομίου έναντι 4,44 δισ. ευρώ από την κοινοπραξία των σημερινών ιδιοκτητών με επικεφαλής την AviAlliance, εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων με έδρα τη Γερμανία που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο.

«Είμαστε στη μέση της Ευρώπης, όλοι οι δρόμοι διασχίζουν την Ουγγαρία», είπε ο Όρμπαν. «Το αεροδρόμιο έχει στρατηγική σημασία για μας».

Το ρεκόρ προεκλογικών δαπανών ενόψει των γενικών εκλογών του 2022 ανάγκασε τον Όρμπαν να θέσει το έργο σε αναμονή. Ο προϋπολογισμός συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση, μετά το έλλειμμα των 7,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο, το μεγαλύτερο σε πρώτο τετράμηνο έτους.

Όμως δεν αποθάρρυνε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μεγάλες αγορές, στο πλαίσιο προσπάθειας να ενισχυθεί η εγχώρια ιδιοκτησία σ' έναν διευρυνόμενο κύκλο τομέων της οικονομίας, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο και η τραπεζική.

Οι επικριτές του Όρμπαν ισχυρίζονται ότι με τα χρήματα των φορολογουμένων καταλήγει να πλουτίζει η οικογένεια του πρωθυπουργού και οι στενότεροι πολιτικοί και επιχειρηματικοί σύμμαχοί του. Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση βοήθησε την 4iG Nyrt., εγχώρια εταιρεία την οποία προορίζει ο Όρμπαν για εθνικό πρωταθλητή τηλεπικοινωνιών, ώστε να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην ουγγρική Vodafone, σε μια συμφωνία 1,8 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v