Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψαλίδι 400 δισ. λίρες στο QE της BoE

Η σταθεροποίηση του ισολογισμού της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται εντός πενταετίας. Εκπνοή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Περιορίζεται το χαρτοφυλάκιο κατά το ήμισυ.

Ψαλίδι 400 δισ. λίρες στο QE της BoE

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) εκτιμά πως θα περιορίσει στο μισό το χαρτοφυλάκιο ποσοτικής χαλάρωσης (QE), σε περίπου 400 δισ. λίρες τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εμπορικές τράπεζες περιορίζουν τη ζήτησή τους για τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, δείχνει εσωτερική ανάλυση της BOE.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι βρετανικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν μακροπρόθεσμα αποθεματικά μεταξύ 325 και 480 δισ. λιρών, με τη μορφή κατάθεσης στην κεντρική τράπεζα. Τα αποθεματικά εκτινάχθηκαν κατά την οικονομική κρίση και την πανδημία, στο πλαίσιο του QE ώστε η BOE να μπορεί να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία.

Αν και το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg δεν αντιπροσωπεύει την επίσημη πολιτική της BOE, πρόκειται για τον πιο συγκεκριμένο αριθμό που έχει εμφανιστεί ως τώρα, σχετικά με το πόσο θα μειωθούν τα αποθεματικά της στην εκπνοή του προγράμματος QE. Ο διοικητής Αντριου Μπέιλι ήταν απρόθυμος να προσδιορίσει το μέγεθος του ισολογισμού. Την περασμένη εβδομάδα είπε ότι θα μειωθεί μεν σημαντικά, αλλά όχι στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την έναρξη του QE το 2009, όταν ήταν λιγότερο από 50 δισ. λίρες.

Οι κρίσεις εκτίναξαν τα αποθέματα της BOE σε σχεδόν 900 δισ. λίρες

Τα πιο πρόσφατα εβδομαδιαία στοιχεία δείχνουν αποθεματικά 888 δισ. λίρες, υποδηλώνοντας ότι η BOE σκοπεύει να «ακυρώσει» τουλάχιστον 400 δισεκατομμύρια μειώνοντας το QE. Αυτή τη στιγμή συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιο κατά 80 δισ. λίρες ετησίως. Αρα, με αυτόν τον ρυθμό, ο ισολογισμός ενδέχεται να μη σταθεροποιηθεί πριν το 2028 ή και αργότερα.

Στο αποκορύφωμά της, η τράπεζα είχε αγοράσει 895 δισ. λίρες σε χρυσό και εταιρικά ομόλογα, ωστόσο μειώνει το χαρτοφυλάκιο από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Το πρόγραμμα, που ανέρχεται πλέον σε 814 δισ. λίρες, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρό για την κυβέρνηση, η οποία αποζημίωσε την BOE έναντι ζημιών.

Η BOE προσανατολίζεται στη μείωση του χαρτοφυλακίου QE κατά το ήμισυ 

Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η BOE άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ζημίες άνω των 200 δισ. λιρών από το QE την επόμενη δεκαετία. Η κατάργηση των πληρωμών τόκων σε μερίδιο των αποθεματικών θα εξοικονομούσε δισεκατομμύρια λίρες στην κυβέρνηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v