Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πριγκόζιν: Υπό τον πλήρη έλεγχο της Wagner το Μπαχμούτ

«Καταλάβαμε ολόκληρη την πόλη, από σπίτι σε σπίτι» ανακοίνωσε ο Πριγκόζιν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Ανήγγειλε την απόσυρση των δυνάμεων του μετά τις 25 Μαΐου για ξεκούραση και επανεκπαίδευση. Διαψεύδει το Κίεβο.

Πριγκόζιν: Υπό τον πλήρη έλεγχο της Wagner το Μπαχμούτ

Ο αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε ότι οι άντρες του απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του Πριγκόζιν.

Ήταν γνωστό στους αναλυτές ότι τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι έλεγχαν το 99% του Μπαχμούτ. 

Ο Πριγκόζιν έκανε τη δήλωση σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο εμφανίζεται μπροστά από σειρά μαχητών που κρατούν ρωσικές σημαίες και πανό της Wagner.

«Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, το Μπαχμούτ καταλήφθηκε πλήρως» δήλωσε ο Πριγκόζιν. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από την ουκρανική πόλη μετά τις 25 Μαΐου για ξεκούραση και επανεκπαίδευση. 

«Καταλάβαμε ολόκληρη την πόλη, από σπίτι σε σπίτι» τόνισε. 

Εκπρόσωπος της ανατολικής στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας διέψευσε τη δήλωση του Πριγκόζιν. «Αυτό δεν είναι αλήθεια, οι δυνάμεις μας συνεχίζουν να μάχονται στο Μπαχμούτ» τόνισε στο Reuters.

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να έχει ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις της στο Μπαχμούτ, μετά τα κέρδη των ουκρανικών δυνάμεων στα περίχωρα της πόλης. 

Στο βίντεο ο Πριγκόζιν επέκρινε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου ο ουκρανικός πόλεμος έχει κυρίαρχη θέση στις συνομιλίες των ηγετών.

Απευθυνόμενος στον Ζελένσκι ο Πριγκόζιν είπε: «Σήμερα όταν θα δεις τον Μπάιντεν φίλησέ τον στο μέτωπο και πες του γειά από εμένα».

Ο Πριγκόζιν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του που έχει διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι δυνάμεις του υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι χρειαζόταν λόγω της ανεπαρκούς υποστήριξης και των προμηθειών πυρομαχικών από τον στρατό.

Εξαιτίας της ρωσικής γραφειοκρατίας και για τα «καπρίτσια» του Σοϊγκού και του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ «έχασαν τη ζωή τους πέντε φορές περισσότεροι στρατιώτες από ό,τι θα έπρεπε», είπε στο σημερινό βίντεο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v