Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Βουτιά $17 δισ. στα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος

Πτώση 15% κατέγραψαν τα αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού πριν τις εκλογές. Όρια στη χρήση πιστωτικών κρατών επέβαλε η κεντρική τράπεζα. Εκτινάχθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα τουρκικά ομόλογα

Τουρκία: Βουτιά $17 δισ. στα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος

Tα αποθέματα της Τουρκίας σε συνάλλαγμα και χρυσό βούτηξαν κατά 17 δισ. δολάρια κατά τις έξι εβδομάδες πριν τις εκλογές της Κυριακής. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times, το συνάλλαγμα στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας υποχώρησε κατά 9,5 δισ. δολάρια από το τέλος Μαρτίου έως τις 12 Μαΐου, ενώ τα αποθέματα χρυσού μειώθηκαν κατά 7,9 δισ. δολάρια. 

Και τα δύο νούμερα αντιπροσωπεύουν πτώση 15%. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί πάση θυσία να υπερασπιστεί τη λίρα ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, με μπαράζ νέων κανονισμών που στοχεύουν να αποδυναμώσουν τη ζήτηση για δολάρια.

Μετά το αβαντάζ Ερντογάν που προέκυψε από την κάλπη του πρώτου γύρου, την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα μείωσε τα ημερήσια όρια για αγορά συναλλάγματος από τις εγχώριες τράπεζες στη διατραπεζική αγορά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί η πίεση στο τουρκικό νόμισμα.

Επίσης, ζητήθηκε από τις τράπεζες να κατευθύνουν την εταιρική ζήτηση για σκληρό νόμισμα στην αγορά προθεσμιακών μη παραδοτέων, εκτός εάν έχουν άμεσες ανάγκες.

Άλλα νέα μέτρα που προσπαθούν να μειώσουν την πίεση στη λίρα περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων στη χρήση πιστωτικών καρτών για αναλήψεις μετρητών και αγορές χρυσού.

Εκτινάχθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα τουρκικά ομόλογα

Οι επενδυτές απαιτούν το υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για τα ομόλογα σε δολάριο που εξέδωσε η Τουρκία, καθώς τα πολιτικά δεδομένα μειώνουν την προοπτική να μπει τέλος στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Με αποδόσεις 661 μονάδες βάσης υψηλότερες από αυτές των αμερικανικών ομολόγων, η Τουρκία πληρώνει τώρα υψηλότερο ασφάλιστρο από ορισμένες χώρες με παρόμοια αξιολόγηση, όπως η Ονδούρα, το Ιράκ και η Μογγολία, σύμφωνα με δείκτη Bloomberg που παρακολουθεί το χρέος σε αναδυόμενες αγορές. Το spread ήταν στις 456 μονάδες βάσης την τελευταία ημέρα των συναλλαγών πριν τις εκλογές της Κυριακής.

Η ισχυρότερη από το αναμενόμενο υποστήριξη προς τον Ερντογάν εξέπληξε ορισμένους επενδυτές που ήλπιζαν να σταματήσουν οι αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές του. «Είναι άσχημα νέα για τους επενδυτές, καθώς συνεπάγονται αυξημένη πιθανότητα συνέχισης κακών διαρθρωτικών και μακροοικονομικών πολιτικών», έγραψε ο Τζεμ Καρακαντάγκ της Barings, σε σχόλιο που στάλθηκε μέσω email.

«Όλες οι ονομαστικές μεταβλητές είναι λανθασμένες -επιτόκια, συναλλαγματική ισοτιμία και τιμές-, επομένως οι αποταμιεύσεις και οι επενδυτικές αποφάσεις γίνονται δύσκολες, αν όχι αδύνατες», είπε ο Karacadag, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση «δεν είναι μια βιώσιμη επενδυτική θέση για τους επενδυτές».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v