Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Μη ρεαλιστικά τα σχέδια Μελόνι για flat tax λέει η κεντρική τράπεζα

Το μοντέλο του ενιαίου φορολογικού συντελεστή μπορεί να αποδειχθεί μη ρεαλιστικό για μια χώρα με εκτεταμένο σύστημα πρόνοιας, ειδικά υπό το φως των περιορισμών στα δημόσια οικονομικά, τόνισε η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας.

Ιταλία: Μη ρεαλιστικά τα σχέδια Μελόνι για flat tax λέει η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να εισάγει έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή και να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες μπορεί να αποδειχθούν μη ρεαλιστικά λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών και του ποσού που πρέπει να δαπανήσει το κράτος για το σύστημα πρόνοιας.

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε τον Μάρτιο νομοσχέδιο για τη μείωση των υφιστάμενων φορολογικών συντελεστών από τέσσερις σε τρεις και στη συνέχεια την εισαγωγή ενός μοντέλου «ενιαίου φορολογικού συντελεστή» πριν από τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2027.

Τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι το σχέδιο θα ωφελούσε κυρίως τους πλούσιους.

«Το μοντέλο που προβλέπει το νομοσχέδιο - ένα σύστημα ενιαίου φορολογικού συντελεστή μαζί με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης - μπορεί να αποδειχθεί μη ρεαλιστικό για μια χώρα με εκτεταμένο σύστημα πρόνοιας, ειδικά υπό το φως των περιορισμών στα δημόσια οικονομικά», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της Τράπεζας της Ιταλίας, Τζάκομο Ρικότι. 

Η κυβέρνηση Μελόνι έχει υποσχεθεί να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε πτωτική τάση, καθώς οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που συζητούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνουν την πίεση στη Ρώμη να διατηρήσει μια συνετή προσέγγιση στα δημόσια οικονομικά.

Τα «αναδιανεμητικά αποτελέσματα (του καθεστώτος του ενιαίου φόρου) θα πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά» τόνισε ο Ρικότι σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Επισήμανε ότι ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής θα μπορούσε να καταστήσει το σύστημα λιγότερο δίκαιο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κεντρική τράπεζα έχει επικρίνει δημόσια την κυβερνητική πολιτική της Μελόνι στο παρελθόν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v