Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο Μακάρθι για αποφυγή χρεοκοπίας των ΗΠΑ

Την επόμενη εβδομάδα ίσως υπάρξει συμφωνία για το ομοσπονδιακό όριο χρέους, δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ξεμείνουν από μετρητά την 1η Ιουνίου.

Παράθυρο Μακάρθι για αποφυγή χρεοκοπίας των ΗΠΑ
Κέβιν Μακάρθι, πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της αμερικανικής βουλής Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι το σώμα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να εξετάσει μια συμφωνία για το ομοσπονδιακό όριο χρέους, στην πιο θετική του στάση ως τώρα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή χρεοκοπίας στις ΗΠΑ.

Οι διαπραγματευτές, είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, βρίσκονται σε «πολύ καλύτερο σημείο» τώρα. «Μια συμφωνία θα μπορούσε να θεωρηθεί ορατή», είπε.

Ο Μακάρθι εξήγησε ότι οι πέντε διαπραγματευτές από τις δύο πλευρές εξακολουθούν να συζητούν το μέγεθος της περικοπής δαπανών, όπως και το μέγεθος ή τη διάρκεια αύξησης ή αναστολής του ανώτατου ορίου χρέους, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι διαπραγματεύσεις, είπε, γίνονται δύο με τρεις φορές την ημέρα και οι συνομιλίες είναι «δομημένες». Ο Μακάρθι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς δύο από τους κορυφαίους διαπραγματευτές του προέδρου Τζο Μπάιντεν, τη Σαλάντα Γιανγκ και τον Στίβεν Ρικέτι.

Οι αμερικανικές μετοχές άγγιξαν τα υψηλά της συνεδρίασης μετά την είδηση, ενώ το δολάριο συνέχισε με κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v