Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Στηρίζουμε τους Κούρδους στη Συρία

Ενώ ο Ασαντ επανακάμπτει στη διπλωματική σκηνή του αραβικού κόσμου, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι το Παρίσι θα στηρίξει τους Κούρδους και θα καταπολεμήσει την ατιμωρησία για τα εγκλήματα του συριακού καθεστώτος.

Γαλλία: Στηρίζουμε τους Κούρδους στη Συρία

Η Γαλλία έχει «δικά της συμφέροντα να προασπίσει όσον αφορά τη Συρία», υπογράμμισε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, ενώ ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-αλ-Ασαντ (φωτ.) επιστρέφει στη διπλωματική σκηνή του αραβικού κόσμου.

Το Παρίσι πρέπει να στηρίξει τους «Κούρδους συμμάχους» του, να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, τη διακίνηση ναρκωτικών, την ατιμωρησία για τα εγκλήματα του συριακού καθεστώτος, ή ακόμη να υποστηρίξει μια εθελούσια επιστροφή των προσφύγων και να συμβάλει στην πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε η Κολονά κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της επιστροφής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο Μπασάρ αλ-αλ-Ασαντ θα συμμετάσχει την Παρασκευή, για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια, στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία, υπογράφοντας έτσι την επιστροφή του στη διπλωματική σκηνή του αραβικού κόσμου έπειτα από μακρά απομόνωση, η οποία οφειλόταν στον πόλεμο στη χώρα του.

Η Γαλλίδα υπουργός επισήμανε την ανάγκη, γενικότερα, για μια «ευέλικτη και συνεκτική» γαλλική διπλωματία απέναντι «σ' έναν κόσμο σε διαρκή κίνηση, όλο και πιο συγκρουσιακό και κατακερματισμένο».

Η Κολονά ανέφερε ως παράδειγμα την περιοχή του Κόλπου, όπου οι αραβικές χώρες «άλλαξαν πολιτική σχεδόν ξαφνικά», τη στιγμή που το Ιράν πλησιάζει στο όριο της κατασκευής πυρηνικής βόμβας.

Εκτός από την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας υπό την αιγίδα της Κίνας, «οι Σαουδάραβες, άλλοτε αιχμή του δόρατος στην υποστήριξη της αντιπολίτευσης στον συριακό στρατό, υιοθέτησαν μια θεαματική προσέγγιση με τη Δαμασκό, ξεπερνώντας την απουσία συναίνεσης μεταξύ των Αράβων εταίρων.

«Οφείλουμε να αναλύουμε ακόμη καλύτερα, για να προβλέπουμε καλύτερα, να καταλαβαίνουμε και να αναπτύσσουμε καλύτερα τη δράση μας, να αντιδράμε πιο γρήγορα», επέμεινε η Κατρίν Κολονά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v