Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Τα υψηλά επιτόκια μπορεί να μην ωφελήσουν τόσο τις τράπεζες

Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι κάπως μικρότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκούιντος.

ΕΚΤ: Τα υψηλά επιτόκια μπορεί να μην ωφελήσουν τόσο τις τράπεζες

Οι τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να επωφεληθούν λιγότερο από ότι αναμενόταν προηγουμένως από τα υψηλότερα επιτόκια και τα κέρδη τους θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λούις ντε Γκουίντος.

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι κάπως μικρότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δεδομένης της επιβράδυνσης της πιστωτικής ανάπτυξης και της αντιστροφής της καμπύλης των αποδόσεων» τόνισε σε ομιλία του την Τετάρτη. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες «ενισχύονται» και για τις προοπτικές των δανείων για εμπορικά ακίνητα, δεδομένης της πτώσης των αποτιμήσεων.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι αυξημένες ευπάθειες μεταξύ των σκιωδών τραπεζών θα μπορούσαν επίσης να επεκταθούν στις τράπεζες της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v