Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουγγαρία: Στοπ σε νέα βοήθεια προς το Κίεβο και σε νέες κυρώσεις προς τη Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας επικαλείται αυξανόμενη επιθετική στάση του Κιέβου προς τη Βουδαπέστη. «Φτάνει πια». Μπλόκο στην επόμενη δόση, ύψους μισού δισ. ευρώ.

Ουγγαρία: Στοπ σε νέα βοήθεια προς το Κίεβο και σε νέες κυρώσεις προς τη Μόσχα

Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει την περαιτέρω οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας επικαλέστηκε «ολοένα και πιο επιθετική» στάση από πλευράς Κιέβου προς τη Βουδαπέστη.

«Θα λέγαμε ότι φτάνει, χορτάσαμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε ενημέρωση στη Βιέννη σήμερα Τετάρτη.

Όπως είπε, η χώρα θα μπλοκάρει την επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και είναι απρόθυμη να στηρίξει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Δικαιολογώντας τη στάση της Βουδαπέστης, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε την απόφαση της Ουκρανίας να προσθέσει τη μεγαλύτερη ουγγρική τράπεζα OTP Bank Nyrt. στη λίστα των «εταιρειών της ντροπής» που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Είπε επίσης ότι η Ουκρανία περιορίζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των Ούγγρων πολιτών της χώρας, ενώ επισήμανε και αναφορά της Washington Post ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε μιλήσει κάποια στιγμή για ανατίναξη του αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ουγγαρία μέσω Ουκρανίας.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι, όσο η Ουκρανία διατηρεί την OTP στη λίστα με τους διεθνείς χορηγούς πολέμου, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αποφάσεις που απαιτούν νέες οικονομικές θυσίες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της», είπε ο Σιγιάρτο. «Το ίδιο ισχύει και για τις κυρώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v