Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηγορούνται για προδοσία τρεις Ρώσοι επιστήμονες

Η υπόθεση είναι θέμα των υπηρεσιών ασφαλείας, διαμηνύει το Κρεμλίνο, ενώ συνάδελφοί τους στέλνουν ανοικτή επιστολή στήριξης.

Κατηγορούνται για προδοσία τρεις Ρώσοι επιστήμονες

Τρεις Ρώσοι ακαδημαϊκοί που έχουν εργαστεί στην τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων αντιμετωπίζουν «πολύ σοβαρές κατηγορίες», δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο με αφορμή μια έρευνα για προδοσία που έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι γνώριζε μια ανοιχτή επιστολή στήριξης από επιστήμονες στη Σιβηρία, αλλά ότι η υπόθεση είναι θέμα των υπηρεσιών ασφαλείας, μεταδίδει το Reuters.

Στην επιστολή, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, οι συνάδελφοι των Anatoly Maslov, Alexander Shiplyuk και Valery Zvegintsev διαμαρτυρήθηκαν και είπαν ότι οι διώξεις απειλούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στη ρωσική επιστήμη. «Γνωρίζουμε τον καθένα από αυτούς ως πατριώτη και ένα αξιοπρεπές άτομο που δεν είναι ικανό να κάνει αυτό για το οποίο τους υποπτεύονται οι ανακριτικές αρχές», είπαν.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καυχηθεί ότι η Ρωσία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στους υπερηχητικούς πυραύλους, ικανούς να ταξιδεύουν με ταχύτητες έως και 10 Mach (12.250 χλμ/ώρα) για να αποφύγουν τις εχθρικές αεροπορικές άμυνες. Την Τρίτη, η Ουκρανία δήλωσε ότι κατάφερε να καταστρέψει έξι τέτοιους μέσα σε μια νύχτα, κάτι που η Ρωσία αμφισβήτησε.

Το 2012, οι Maslov και Shiplyuk παρουσίασαν τα αποτελέσματα ενός πειράματος για τον σχεδιασμό υπερηχητικών πυραύλων σε ένα σεμινάριο στο Tours της Γαλλίας. Το 2016, και οι τρεις ήταν μεταξύ των συγγραφέων ενός βιβλίου.

Η ανοιχτή επιστολή από τους συναδέλφους τους ανέφερε ότι το υλικό που είχαν παρουσιάσει οι επιστήμονες σε διεθνή φόρουμ έχει ελεγχθεί επανειλημμένα για να διασφαλιστεί ότι δεν περιλαμβάνει διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Οι υποθέσεις έδειξαν ότι «οποιοδήποτε άρθρο ή αναφορά μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορίες για εσχάτη προδοσία», ανέφερε η ανοιχτή επιστολή. «Σε αυτή την κατάσταση, δεν φοβόμαστε μόνο για την τύχη των συναδέλφων μας. Απλώς δεν καταλαβαίνουμε πώς να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v