Εξακολουθεί να ανεβαίνει το κόστος παρασκευής της κλασικής ιταλικής πίτσας Μαργαρίτα στην Ιταλία. Τον Απρίλιο συνέχισε να αυξάνεται σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ακόμη κι αν οι τιμές για κάποια από τα συστατικά της φρέναραν.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, οι τιμές για τα συστατικά και το ρεύμα που χρειάζονται για να φτιάξει κάποιος μία πίτσα αυξήθηκαν κατά 19% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι τιμές δεν ήταν τόσο υψηλές όσο τον Μάρτιο και σίγουρα δεν είχαν καμία σχέση με τις τιμές του Νοεμβρίου, όταν είχαν ενισχυθεί πάνω από 30%.
Ο δείκτης Pizza συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ τον συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος ήταν 8,7% τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης του Bloomberg συγκεντρώνει δεδομένα για το αλεύρι, τις ντομάτες, το τυρί μοτσαρέλα, το ελαιόλαδο και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για το μαγείρεμα μιας πίτσας σε οικιακό ηλεκτρικό φούρνο -το ρεύμα ήταν το κόστος που μειώθηκε περισσότερο μηνιαίως, καταγράφοντας πτώση 11,3%.
Το κόστος αγοράς μιας έτοιμης πίτσας κινήθηκε ανοδικά μόνο κατά 7,6% σε ετήσια βάση -το να πάει κάποιος στο σούπερ μάρκετ έχει γίνει πιο οικονομική επιλογή.
Ακολουθούν οι αυξήσεις των τιμών για:
- Αλεύρι: Αυξήθηκαν 11,1% σε ετήσια βάση
- Μοτσαρέλα: Ενισχύθηκαν 25,0% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία
- Ντομάτα: +8,6% σε ετήσια βάση, αλλά -2,0% σε μηνιαία
- Ελαιόλαδο: Ανοδος 26,1% ετησίως και 1,2% μηνιαίως
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήθηκαν 20,1% ετησίως, αλλά μειώθηκαν κατά 11,3% μηνιαίως