OpenAI και IBM ζητούν θέσπιση κανόνων στην τεχνητή νοημοσύνη

Οι ίδιοι οι δημιουργοί του ΑΙ ζητούν από το Κογκρέσο να βάλει φρένο στην ανακάλυψή τους. «Θα μπορούσε να βελτιωθεί πλήρως η ζωή μας. Όμως, ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου είναι μήπως τελικά η τεχνολογία μας προκαλέσει σημαντική ζημιά στην κοινωνία».

OpenAI και IBM ζητούν θέσπιση κανόνων στην τεχνητή νοημοσύνη

Στελέχη δύο μεγάλων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) ζήτησαν από γερουσιαστές να εγκρίνουν κανονισμούς για την πρωτοποριακή νέα τεχνολογία, καθώς η χρήση της εγείρει ζητήματα ηθικά, νομικά και εθνικής ασφάλειας.

«Καθοριστική» θα είναι η παρέμβαση των κυβερνήσεων για να ρυθμιστεί η ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, «προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι» που αντιπροσωπεύει, δήλωσε ενώπιον αμερικανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Σαμ Ατλμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, δημιουργού της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

«Είναι σημαντικό η πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί στη βάση δημοκρατικών αξιών», εκτίμησε ο νεαρός επιχειρηματίας, «κάτι που σημαίνει ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι καθοριστική», δήλωσε κατά την πρώτη ακρόασή του από επιτροπή του Κογκρέσου.

Η διάθεση του ChatGPT στο Διαδίκτυο τον Νοέμβριο πολλαπλασίασε το ενδιαφέρον του κοινού και των επιχειρήσεων για τη λεγόμενη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή την τεχνολογία που είναι ικανή να παράγει περιεχόμενο, κείμενο, εικόνες, ήχους ή βίντεο, αφού αντλήσει υλικό από τεράστιες βάσεις δεδομένων.

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη απελευθερώνει τα πάθη και πολλοί ανησυχούν για την εν δυνάμει επίδρασή της σε σειρά επαγγελμάτων, με πιθανές μαζικές καταργήσεις θέσεων εργασίας, αλλά και ευρύτερα σε όλη την κοινωνία.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά δημιουργεί και σοβαρούς κινδύνους», παραδέχθηκε ο Αλτμαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην υποεπιτροπή της Γερουσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την τεχνολογία και το δίκαιο.

«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου είναι μήπως εμείς, αυτή η βιομηχανία, αυτή η τεχνολογία, προκαλέσουμε σημαντικές ζημιές στην κοινωνία», δήλωσε ο Αλτμαν. «Αν αυτή η τεχνολογία βαδίσει στον λάθος δρόμο, μπορεί να το παρακάνει για τα καλά. Κι εμείς θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση για να το εμποδίσουμε».

«Κάποια ρύθμιση θα ήταν αρκετά σοφή», τόνισε ο 30χρονος προγραμματιστής και επενδυτής, υπενθυμίζοντας πως αν και η OpenAI, που ανέπτυξε το ChatGPT, είναι νεοφυής ιδιωτική εταιρία, εντούτοις ελέγχεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που «μας επιβάλλει να εργαστούμε προς την ευρεία διανομή των οφελών της τεχνητής νοημοσύνης και να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια των συστημάτων της».

Ο Σαμ Αλτμαν δηλώνει συχνά ότι τάσσεται υπέρ της θέσπισης κανονιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη, κατά προτίμηση σε διεθνές επίπεδο.

«Ξέρω ότι φαίνεται αφελές να προτείνω κάτι τέτοιο, μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά υπάρχουν προηγούμενα», εξήγησε, αναφέροντας το παράδειγμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Αντίστοιχα, «ρυθμίσεις ακριβείας» σχετικά με τον τρόπο χρήσης των εργαλείων AI και όχι τον τρόπο ανάπτυξής τους ζήτησε και η Κριστίνα Μοντγκόμερι, ανώτερη αξιωματούχος της IBM.

Δεν είναι σαφές, βέβαια, εάν και πώς το Κογκρέσο και άλλες εθνικές αρχές θα ανταποκριθεί στα εν λόγω αιτήματα. Το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ και το πανίσχυρο τεχνολογικό λόμπι έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες στην Ουάσιγκτον να τεθούν βασικά προστατευτικά κιγκλιδώματα σε προκλήσεις, όπως η ασφάλεια δεδομένων και η προστασία των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξάλλου, οι διαδικασίες διαβούλευσης και νομοθέτησης υστερούν πάντα σε σχέση με τον ρυθμό των τεχνολογικών εξελίξεων.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v