Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο για ειρήνη στην Ουκρανία από χώρες της Αφρικής

Συνομιλίες με Πούτιν 12 Μαΐου και Ζελένσκι την επόμενη μέρα είχε ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής. Αντιπροσωπεία αρχηγών αφρικανικών κρατών σχεδιάζει να ταξιδέψει σε Μόσχα και Κίεβο.

Σχέδιο για ειρήνη στην Ουκρανία από χώρες της Αφρικής

Αφρικανικές χώρες πρότειναν μια ειρηνευτική πρωτοβουλία για να συμβάλουν στον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αντιπροσωπεία αρχηγών αφρικανικών κρατών σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Μόσχα και στο Κίεβο, για να παρουσιάσει το σχέδιο, είπε ο Ραμαφόσα σε κοινή ενημέρωση μέσων ενημέρωσης με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ στο Κέιπ Τάουν την Τρίτη.

«Αυτή η ειρηνευτική αποστολή θα συμβάλει στις διάφορες άλλες αποστολές, για να φέρουν ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Ραμαφόσα.

Ο Ραμαφόσα ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2022 ότι ζητήθηκε από την κυβέρνησή του να «διαδραματίσει ρόλο διαμεσολάβησης» στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Δεν προσδιόρισε ποιος υπέβαλε το αίτημα, λέγοντας μόνο ότι η προσέγγιση βασίζεται στις σχέσεις της με τη Ρωσία και ως μέλος των BRICS, του μπλοκ πέντε κρατών που περιλαμβάνει επίσης τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα.

Ο Ραμαφόζα είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 12 Μαΐου και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επόμενη μέρα. Ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική από τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους για την άρνησή του να υποστηρίξει την κριτική τους για τη σύγκρουση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v