Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα στην Τουρκία

Το 49,51% των ψήφων συγκέντρωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Στο 44,88% ο Κιλιτσντάρογλου.

Οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα στην Τουρκία

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, καθώς κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε πάνω από το όριο του 50%.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,51% των ψήφων, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου έλαβε 44,88%, δήλωσε ο Αχμέτ Γενέρ.

Η επίδοση του Ερντογάν ανέτρεψε τις δημοσκοπήσεις που έδιναν στον Κιλιτσντάρογλου ουσιαστικό προβάδισμα στις τελευταίες ημέρες της σκληρής προεκλογικής εκστρατείας. Ο 74χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε δημιουργήσει μια ευρεία συμμαχία κεντρώων, εθνικιστών και συντηρητικών κομμάτων και είχε εξωτερική υποστήριξη από το κύριο κουρδικό μπλοκ της Τουρκίας, στην προσπάθειά του να βάλει τέλος σε αυτό που αποκαλεί «μονοκρατορία» του Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες [και] ο Κιλιτσντάρογλου απογοήτευσε... Το πλεονέκτημα φαίνεται να το έχει ο Ερντογάν στον δεύτερο γύρο. Έχει δυναμική και θα εκμεταλλευτεί τους διχασμούς που πιθανότατα θα εμφανιστούν τώρα στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο Τίμοθι Ας, υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management. «Οι αγορές θα είναι νευρικές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου», πρόσθεσε ο Ας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v